SEGRE

El món d'ahir

Instructiva visita al centre d’InterpretacIó del Món Rural a Alcarràs, un viatge nostàlgIc al passat

El món d’ahir

El món d’ahirLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Inaugurat l’octubre del 2017, el Centre d’Interpretació del Món Rural d’Alcarràs (CIMRA) és un espai museístic que intenta recuperar per a la memòria de les persones d’una edat ja avançada que el van poder conèixer de primera mà, i presentar d’una forma didàctica i amena a les noves generacions que sovint en tenen només simples referències orals per part dels seus padrins o visuals a través de reportatges i fotografies en blanc i negre, tot un període de la nostra història agrària que ha transcorregut no fa pas tants anys però que corre el perill de ser oblidat si no se’n preserva el record d’una forma adequada. En aquest sentit, el nou equipament promogut pel consistori de la vila segrianenca en un antic taller mecànic habilitat per acollir el material exhibit, acompleix satisfactòriament el propòsit previst. La col·lecció exposada, d’elevat valor no només sentimental, afegeix al gruix inicial cedit per Claudi Gòdia un seguit d’altres elements aportats pels veïns. El conjunt resultant és força complet i interessant, integrat sobretot per estris i maquinària primitiva (sense motor) emprats pels pagesos de les nostres comarques en la primera meitat del segle XX.

El local, espaiós i diàfan, emblanquinat per dins i fora, es troba al centre de la població, al peu mateix de la carretera general que la travessa, fent cantonada amb el carrer Doctor Castells que trenca amunt en direcció a l’església de l’Assumpció, de majestuosa façana neoclàssica amb detalls barrocs. L’horari de visita és bastant restringit, els primers caps de setmana de cada mes, en concret els dissabtes de 17 a 19 i els diumenges d’11 a 14. Ara bé, de cara a grups escolars o d’altres, hi ha la possibilitat de concertar cites especials trucant al 973 795 700. Com a al·licient complementari, es pot demanar l’opció d’unes visites guiades, que sempre guanyen en contingut i atractiu, per bé que la informació gràfica i textual present als plafons genèrics i a les llegendes corresponents a cada peça ja resulta en principi ben instructiva.

Entremig del mig miler d’antigues eines del camp utilitzades per llaurar, sembrar, segar, batre, ventar, esporgar, collir, recol·lectar, pesar, carregar o transportar els productes, etcètera, de diferents classes, mides, èpoques i funcions, destaca la tartana amb què Francesc Macià es desplaçava a la finca familiar de Valmanya.

El món d’ahir

El món d’ahirLLUÏSA PLA

tracking