x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Les roques i el temps

Actualizada 04/03/2020 a las 15:57
Les roques i el temps

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Les roques i el temps

LLUÏSA JULIÀ
Les roques i el temps

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Les roques i el temps

LLUÏSA JULIÀ
Les roques i el temps

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Les roques i el temps

LLUÏSA JULIÀ

Al mateix passeig reconvertit en Avinguda dels Temps Geològics, el restaurant Ca l’Aurèlia, que té un pati al fons amb una gran foto del llac de Cellers, basa la seva oferta de segons plats en carns a la brasa o guisats que requereixen justament temps i paciència, com un notable tall rodó amb bolets. La cuina és casolana, del país, sense complicar-se la vida, i les racions copioses. De primer, amanides, endívies al roquefort, esqueixada, remenat d’alls tendres, escudella, caragols... Una mica de peix: calamarsons, bacallà amb samfaina, gambes o sípia a la planxa. Regentat des del 2012 per Sílvia Torres als fogons i David Fité a la sala, obre als migdies, tret del dimarts, i les nits de divendres i dissabte.

El passat

11 de gener s’inaugurava a Tremp el Pirineus Geological Open Museum (PGOM), un original espai museístic a l’aire lliure per exhibir i divulgar la riquesa geològica de la conca trempolina en particular, del Pallars per extensió i de tota la serralada pirinenca en general, acostant a un públic interessat però encara profà conceptes científics elementals sobre l’evolució de la Terra, explicats amb senzillesa però alhora amb rigor. El nou equipament cultural sense sostre (bé, sota la volta celeste) ocupa una ampla feixa d’herba i arbres autòctons al curs urbà del barranc de Joncar i el confluent passeig Pompeu Fabra, a l’eixample sud de la capital del Jussà, prop de la caserna dels Mossos d’Esquadra, pel davall de la sortida per carretera cap a Balaguer i Lleida. Aquest museu obert, és a dir, al ras i exempt de parets o portes, comprèn dues àrees connectades. Per un cantó, l’anomenat Jardí de les Roques, que és el referit parc herbat en què han sigut col·locats una tretzena de grossos minerals extrets de les muntanyes pròximes, que corresponen a distints períodes geològics, cadascun amb un petit faristol al davant on figuren escrites algunes dades informatives bàsiques, com ara denominació, procedència o característiques: pissarra, conglomerat, gres, granit, calcàries diverses, amb una especial atenció a unes columnes de basalt lligades en forma de feix que podria passar per una escultura moderna. Per l’altre costat, l’Avinguda dels Temps Geològics, una mena de catifa de planxes de formigó i plaques de bronze incrustades al paviment de cap a cap de la llarga rambla perpendicular dedicada al mestre Fabra, on es representen a través de dibuixos, grafismes i textos breus, les successives etapes o eres dels 4.600 milions d’anys d’història del nostre planeta, amb els principals esdeveniments que s’hi han produït, des de la formació del sistema solar a la diversificació dels mamífers i l’aparició dels humans, passant per l’extinció dels dinosaures. Entremig, frontissa dels dos àmbits, el Far, una torre de sis metres d’altura, il·luminada de nit, en què se sobreposen tres caixes enreixades plenes de pedres. En fi, un indret idoni per conjuminar exercici físic i mental, on acudir a passejar tot aprenent o reflexionant... i adquirint consciència de la pròpia insignificança.

Etiquetas
Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre