SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

#OpenGovWeek: la feina de la Lleida Valenta

Jordina Freixanet. ERC

Jordina Freixanet. ERC

Creado:

Actualizado:

Del 17 al 21 de maig s’ha celebrat la desena edició de la Setmana del Govern Obert (Open Gov Week) del 2021. És una iniciativa dins l’aliança internacional pel govern obert (https://www.opengovpartnership.org/es/), una aliança d’entitats, persones, governs i institucions obertes, compromeses amb la transformació de l’administració i dels governs perquè incorporin la transparència en totes les polítiques públiques, la participació ciutadana, el retiment de comptes i la integritat perquè els governs siguin transparents, receptius, responsables i eficaços.

Si volem una Catalunya i una Lleida obertes i al servei de les persones, necessitem transformar les relacions entre governs i ciutadania i forjar una relació de confiança mútua; tot i que no només es tracta de confiança, sinó d’eficàcia.

Des de Lleida, vam sumar-nos a la candidatura de Catalunya OGP el febrer del 2020, i des de la Lleida Valenta estem a l’avantguarda en la implementació d’eines per al desenvolupament del govern obert.

Transparència. La web de pressupostos oberts permet conèixer les despeses de l’ajuntament al dia, fer-ne comparatives, seguiment interactiu i incentivar una major fiscalització per part de l’oposició i de la ciutadania. Una iniciativa que ha estat guardonada recentment amb els premis Alfons Ortuño i que va fent taca d’oli en la implementació en d’altres institucions. Per aquest 2021, s’incorporaran els organismes autònoms i també el detall de les subvencions. El repte d’implementar una nova web de la Paeria més moderna, usable i útil s’iniciarà aquest any i culminarà els eixos de transparència i bon govern de la Paeria.

Participació. Els Consells de Zona i el recent reglament del Consell de la Ciutat permetran dotar l’ajuntament de Lleida d’un espai de participació cívica on es debatran els grans temes de ciutat. A més a més, mitjançant les plataformes Decidim i Participa usarem la tecnologia per facilitar la interacció de les entitats i associacions amb la ciutadania i enfortir-ne el teixit fent que totes disposin dels mateixos recursos i oportunitats i també per promoure processos de decisió ciutadana més àgils.

I aquesta participació també la garantim reduint la bretxa digital que hi ha en la nostra societat i que la pandèmia ha posat més de manifest. Des de la Paeria vam posar al servei de la ciutadania una vintena de punts de connexió wifi de franc en diversos espais públics de la Lleida, una iniciativa emmarcada dins el programa WIFI4UE, subvencionat per la Comissió Europea, que promou la connectivitat gratuïta per als ciutadans en espais públics.

Integritat. La Bústia Ètica i de Bon Govern ha situat la integritat com a eix vertebrador del mandat. Es tracta d’un canal al servei de la ciutadania de Lleida per la prevenció, la detecció i la resolució d’infraccions o males praxis que puguin dur-se a terme en l’administració i que depèn de la Sindicatura de Greuges Municipal.

Així mateix, dins del marc de la integritat s’ha treballat un Codi Ètic que serà aprovat en les setmanes vinents.Digitalització, dades obertes i retiment de comptes. En un sol any l’ajuntament de Lleida ha fet un pas de gegant en digitalització i dades obertes, s’han posat a l’abast tots els tràmits electrònics i s’està treballant no només a posar tràmits en línia, sinó a fer-los més fàcils, més àgils i més entenedors.

En aquest sentit, destaco la feina transversal que s’ha fet amb l’empadronament (https://padro.paeria.cat/web/) i la renovació de l’aplicació per a mòbils Appunta, per poder posar en coneixement de l’ajuntament totes les incidències dels diferents serveis urbans (brossa, neteja, desperfectes, enllumenat...). La bona feina ha obtingut, a més, les seves recompenses: l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) va distingir la Paeria per la seva tasca capdavantera en transformació digital.

La manera com el govern serveix els seus ciutadans afecta directament la seva imatge i desenvolupament. És per això que des de la regidoria de Govern Obert, Qualitat Democràtica i Institucional, defenso que la ciutadania ha d’estar informada i que, alhora, ha de tenir un paper clau en la configuració de les polítiques municipals –i més en aquesta època marcada per la Covid, que és quan les institucions públiques han de ser clares i donar la informació amb la veracitat que la societat civil es mereix.

Aquests són alguns exemples de bones pràctiques a l’hora de fer realitat un Govern Obert. Així és com ho hem fet des del Govern d’Entesa a la Paeria, que aquest dimecres complirà, precisament, dos anys. Vint-i-quatre mesos de treball incansable perquè la nostra Lleida Valenta esdevingui un referent i posi els fonaments per a una administració més oberta, més propera, més amable, més eficaç i més útil. Al servei de tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de Lleida.

tracking