SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

L'art i la tecnologia, units a l'Intangible

Creado:

Actualizado:

Sempre he pensat que l’art i les accions creatives en el sentit més ampli que vulgueu són eines de transformació social i que permeten entendre millor el món, més enllà de la seva intenció purament estètica. De fet, l’evolució humana no s’entendria sense la seva expressió artística i ves a saber on seríem ara mateix tots nosaltres si la creació artística no hagués aparegut a les vides dels nostres avantpassats.

Us imagineu un món sense música o sense arts visuals? L’art ens permet somiar i experimentar, explicar o emocionar amb una diversitat enorme de recursos i, gràcies a l’art, som capaços de conèixer cultures i formes d’entendre el món diferents de la nostra.

Però no ens enganyem, l’evolució de les nostres societats no es construeix només amb art, i la tecnologia ha tingut i té un paper fonamental en l’evolució del propi art i, per descomptat, a configurar el món que ens envolta. Creiem, per tant, que és imprescindible introduir eines de reflexió i de divulgació sobre aquesta relació entre l’art, la tecnologia i l’impacte que tot plegat té en nosaltres.Amb els objectius d’unir i promoure l’experimentació a través de l’art, la cultura i la tecnologia, i convertir la nostra ciutat en un laboratori creatiu a través de diverses propostes i activitats culturals i audiovisuals, ha nascut a Lleida el festival Intangible. Aquest és un esdeveniment encarat a fer reflexionar tota mena de públic sobre les implicacions que suposa l’experimentació tecnològica a través de la creació artística.

Intangible és un festival d’art i tecnologia creat i organitzat per la Paeria de Lleida, dirigit per Antoni Pinent, amb la col·laboració de la diputació de Lleida, amb l’IEI, la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Caixa, la Universitat de Lleida, el centre de formació Ilerna i la Fundació Sorigué, que, a més, ha aplegat els esforços de moltes entitats públiques i privades lleidatanes. Del 27 d’octubre fins ahir, 6 de novembre, diversos espais culturals de la nostra ciutat han acollit les més de 30 activitats i propostes d’un festival dirigit a tota la ciutadania, des d’alumnes dels diversos centres formatius de Lleida a persones interessades en l’experimentació artística a través de la tecnologia o bé aquelles que volen reflexionar sobre aspectes ètics o conceptuals en aquests àmbits.El festival Intangible s’ha dut a terme en format híbrid –de manera presencial i virtual– i s’hi han desenvolupat una trentena d’activitats molt variades que han inclòs instal·lacions artístiques, exposicions, projeccions digitals i en 35 mm, màping, performances audiovisuals, conferències, accions sonores, activitats formatives i didàctiques, recorreguts amb drons i tallers per a tota la família. Amb un eix temporal que ha anat de la visió retrospectiva en la relació de l’art i la tecnologia, passant per les creacions actuals fins a explorar els nous camins que s’albiren amb recursos com la intel·ligència artificial o els mons virtuals.Durant les gairebé dues setmanes que ha durat el festival, diversos artistes de renom internacional i experts en les darreres tendències d’art i tecnologia han portat el seu coneixement i talent a la nostra ciutat.

Ens sentim feliços per haver iniciat aquest camí, amb un festival contemporani que permet explorar les relacions entre persones a través d’instruments que van més enllà del tangible, especialment perquè som en un punt d’inflexió on la línia que separa allò real de les experiències virtuals comença a ser una línia molt difusa. El festival Intangible ha estat capaç d’unir art i tecnologia, pensament i experiències, perquè la ciutadania pugui gaudir, reflexionar i generar pensament crític sobre els canvis profunds que s’estan produint en el nostre entorn.Espero que aquesta sigui la primera edició d’un festival que neix amb la vocació i la convicció d’esdevenir un referent cultural i tecnològic, que aspira al reconeixement internacional i que vol posar Lleida al mapa de les ciutats actives i compromeses amb l’avantguarda del pensament i la creació. Gràcies a totes les que heu fet possible el festival.

Gràcies a tot el públic que s’ha acostat a visitar les propostes o que n’ha gaudit a través de les xarxes i, sobretot, visca la gent creativa i llarga vida a l’Intangible!.

tracking