SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Cap a una Lleida més verda, dinàmica i amable

Creado:

Actualizado:

A Lleida, el fred i la baixada de temperatures han arribat de la mà de les primeres transformacions visibles als nostres carrers. Tot esperant la boira, encarem la primera fase d’obres dels projectes Next Generation, concretament aquells que transformaran els carrers principals de la nostra ciutat per convertir-los en espais més verds, dinàmics i amables.

Sembla que fa una eternitat que anunciàvem en roda de premsa, davant dels mitjans, que havíem presentat els diferents projectes a les convocatòries per als fons europeus Next Generation. Sembla que fa una eternitat que sortíem a explicar davant dels mitjans, davant de tots i totes vosaltres, que ens havien concedit més de 6 milions d’euros per a transformar la ciutat en matèria de mobilitat.

Això darrer va ser el febrer de 2022. Aquesta setmana, per fi, ha començat la primera actuació emmarcada en la construcció de nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic. En els pròxims mesos hi haurà treballs a Rambla Aragó i a Prat de la Riba, dos dels carrers principals de la ciutat i que, a principis del 2023, esdevindran espais molt més amables i verds.

Aquest és l’objectiu bàsic d’aquests fons europeus Next Generation i és la voluntat ferma del Govern de la Paeria. L’actuació s’emmarca dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que gestiona els fons Next Generation de la Unió Europea, i comporta un substancial canvi de model de mobilitat de Lleida, per integrar-la en les directrius de sostenibilitat per pal·liar els efectes del canvi climàtic i vetllar per la salut de totes i tots, gràcies a la millora de la qualitat de l’aire, el foment de l’ús del transport públic i l’impuls de l’eficiència energètica. Concretament, l’Ajuntament de Lleida va presentar fins a 5 projectes en aquesta convocatòria, pels quals ens van concedir més de 6 milions d’euros.Què ens trobarem en aquesta primera actuació, a Rambla Aragó? Amb la posada en marxa d’aquest projecte de construcció de nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic guanyarem una vorera més ampla i accessible, espais verds, zones per al gaudi, reduirem el nombre de cotxes, i conseqüentment hi haurà menys pol·lució.

L’objectiu final és el bé comú i gaudir d’una ciutat més amable i sostenible.Però, i per què ara? Perquè un dels principals requisits per adquirir els fons europeus Next Generation són els terminis. No és la Paeria, en aquest cas, qui marca els terminis ni qui revisa el calendari de les actuacions, sinó que és la Unió Europea la que estableix els períodes d’execució.Som conscients –i aprofito aquestes ratlles per demanar-vos disculpes– de les molèsties que una intervenció així suposarà en el dia a dia dels veïns i veïnes del barri i també de les persones que es desplacin a la ciutat, i també de l’esforç que requerirà i la comprensió per part de tots i totes. Vull agrair, tanmateix, la plena col·laboració dels veïns i els barris respectius i que segur continuaran tenint.

Perquè la Lleida del futur, la Lleida que donarà resposta als reptes i a les transformacions que se’ns presenten, la construirem entre tots i totes. No en tingueu cap dubte.Feia anys que Lleida no gaudia d’un volum d’inversió com el que estem rebent aquests mesos. Segurament, ens hauríem de remuntar a la canalització del riu Segre o bé a l’arribada de l’estació de trens a la nostra ciutat per a posar al mapa històric de Lleida unes inversions similars.Aquest mandat no ha estat fàcil, és cert, ens vam trobar, només entrar, un gran deute que ens va obligar a posar ordre a les finances de la Paeria –i així ho hem fet, reduint el deute del 107% al 85%– per a poder disposar, avui en dia, de la capacitat per a rebre inversions d’Europa.

Després va arribar la pandèmia i vam haver de centrar tots els nostres esforços humans i econòmics en pal·liar els seus efectes. Però, afortunadament, tot això també ens ha deixat una cosa bona: tots aquests projectes que des dels equips tècnics de la Paeria s’han tirat endavant i que gràcies als diners que ens arribaran d’Europa –i a la feina ingent per a reduir el deute i endreçar les finances per a poder fer front a les inversions– seran una realitat en els pròxims mesos o anys.Som afortunats. Tindrem el privilegi de viure i conviure amb una de les transformacions de la ciutat més importants dels darrers anys, la transformació verda i sostenible.

I com totes les transformacions rellevants necessitaran temps, necessitaran que les expliquem –sense excuses i amb tota l’honestedat de què siguem capaços– a tots els veïns i veïnes. Així ho farem pròximament i així ho continuarem fent sempre.Perquè ara sembla que sí, que finalment la tardor ha arribat a Lleida i, amb ella, la seva transformació cap a una ciutat verda, dinàmica i amable.

tracking