SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Zona blava, un canvi històric per a Lleida

Creado:

Actualizado:

Quan diuen que el temps és relatiu o que, fins i tot, no existeix, suposo que es deuen referir a la velocitat amb què transcorren les etapes, els processos, per a cadascú de tots nosaltres. Des del meu punt de vista, això no deixa de ser una mostra més de la diversitat de les nostres societats, de les nostres ciutats. Hi haurà qui pensarà que aquests tres anys i escaig de mandat han passat molt lentament, d’altres que pensaran que sembla mentida que aquest 2023 ja tornem a tenir dues eleccions.

El que està clar, i el que ningú podrà negar perquè els fets i les accions ho avalen, és tota la feina feta que s’han fet aquests tres anys i que continuarem fent el 2023.Fa un parell de setmanes, en aquestes mateixes pàgines, ja vaig fer un breu recorregut per tots aquells projectes que, des que estem al Govern de la Paeria, hem desencallat.

Projectes i accions que la ciutadania reclamava i que anteriors governs del PSC havien decidit tenir tancats en un calaix. Ens hem posat les piles, hem deixat les excuses a banda i hem treballat de forma col·laborativa amb la resta d’administracions per posar Lleida al centre.I el 2023 l’hem començat amb una altra notícia històrica per a la ciutat. Hem fet realitat, de nou, un dels compromisos amb què ens vam presentar a les eleccions del 2019, un dels pilars del Pacte d’Entesa i que feia anys que defensàvem i lluitàvem: la municipalització de la zona blava i de la gestió de la grua i el dipòsit de vehicles.El nostre compromís amb la municipalització –sempre que es pugui i hi hagi estudis que ho avalin– dels serveis que presta un ajuntament és clara.

No ha estat fàcil, des de l’any 1984, any en què es va iniciar el servei de zona blava a Lleida, l’Ajuntament sempre l’havia confiat a empreses privades. Quan aquest govern es va fer càrrec de la gestió municipal, el 2019, vam analitzar-ho, vam encarregar els estudis pertinents i, finalment, hem pogut fer el pas històric. Des del dia 1 de gener és l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU) la que gestionarà aquest servei.Què vol dir, això, per a la ciutat? Què suposarà per als lleidatans i les lleidatanes? Per començar, una millora i perfeccionament del servei públic d’aparcament i grua.

Comptarem amb els 45 treballadors i la seva experiència per a millorar el servei que oferim a la població. I ho farem aportant recursos. L’EMAU té ja previstes inversions per valor d’un milió d’euros però, a banda, l’Ajuntament invertirà 921.000 euros per substituir nous parquímetres.

La col·locació dels nous aparells es farà a partir de la quarta setmana del mes de gener. Se n’instal·laran 186 i estaran una mica més allunyats entre si que fins ara, ja que amb les noves màquines no caldrà tornar al vehicle per deixar cap tiquet, sinó que només caldrà identificar la matrícula al mateix parquímetre.Pel que fa a la previsió d’ingressos del servei, s’estima en uns 5,1 M€, que corresponen a 4,6 M€ per a la zona blava i 500.000 € per al servei de grua i dipòsit municipal, uns diners que, un cop descomptades les despeses, ara revertiran en la ciutadania de Lleida. Això és importantíssim.

A partir d’ara, cada euro que es dipositi als parquímetres tindrà un retorn per a la ciutat, ens proporcionarà més recursos per millorar aquest i d’altres serveis de la ciutat.En definitiva, un canvi de gestió que suposa un compromís d’aquest govern per continuar avançant cap a una ciutat moderna i dinàmica, una ciutat adaptada als nous temps i a les transformacions que vindran. Una ciutat que posi les coses fàcils a les persones que hi viuen i, també, a les que ens venen a visitar.Els canvis, quan són històrics i transformadors, no són pas ràpids. Ens ha costat més de tres anys arribar fins aquí.

Si mirem l’hemeroteca –allò que tant els agrada fer a alguns dels líders municipals d’aquesta ciutat– veurem que Esquerra Republicana ha defensat la municipalització de la zona blava des que al 2015 va entrar a la Paeria, primer des de l’oposició i, quan vam entrar al govern, al 2019, donant suport a la moció presentada per CCOO i UGT.Formar part del govern de la teua ciutat és un gran privilegi –sempre ho he dit– i, al mateix temps, és la major responsabilitat que, de ben segur, assumirem mai. És un privilegi perquè et permet transformar des de dins, posar en marxa canvis, projectes i transformacions que milloraran la vida de les persones. I és una enorme responsabilitat perquè tens el deure de fer-ho bé, de meditar-ho bé.

Això és el que hem fet amb la municipalització de la zona blava. I ara arrenquem el 2023 –un any que estic convençut que serà molt i molt bo per a Lleida– amb un servei públic més que se suma a l’engranatge transformador que ja hem posat en marxa.No ens aturem. La Lleida del futur que volem i que ens mereixem és una Lleida de serveis públics a l’abast de tothom.

Aquest és el nostre horitzó i de ben segur que la zona blava serà el preludi del que vindrà.

tracking