SEGRE

Creado:

Actualizado:

Si busqueu a internet “les Basses d’Alpicat” i cliqueu a “fotografies”, la imatge predominant és clara: centenars de persones –lleidatans i lleidatanes i veïns i veïnes vinguts de pobles del voltant– banyant-se a la gran piscina de les Basses. No fa tants anys, les Basses d’Alpicat eren nucli de vida–sobretot els mesos de primavera i estiu–.

Aquest és el record que en guardem molts de nosaltres, d’aquest emblemàtic espai de la nostra ciutat, de la nostra Horta. Malauradament, però, aquestes imatges fa anys que les vam deixar de veure. Des que les Basses van deixar de ser un nucli neuràlgic per a la ciutadania de Lleida i voltants, han estat molts els projectes que han protagonitzat portades. El més sonat –se’n recordaran–, el del parc temàtic dels Barrufets (que al final va acabar a Rússia). Projectes que tan sols buscaven la fotografia i que no tenien el suport econòmic ni social darrere.

Que no tenien, tampoc, una visió global de ciutat.Per tant, un cop vam entrar al Govern de la Paeria, ara farà prop de quatre anys, teníem un altre tema de ciutat pendent de resoldre: què fem a les Basses d’Alpicat? Com les dignifiquem? Com fem que tornin a ser un pulmó de la ciutat de Lleida i de l’Horta? I com fem, sobretot, que aquest projecte de dignificació de les Basses encaixi amb els reptes que tenim com a ciutat i com a societat: la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.Doncs bé, aquest passat dijous presentàvem, al mateix parc de les Basses, el projecte de renaturalització que permetrà, per fi, dignificar aquest espai tan estimat per totes i tots. I ho farem possible gràcies al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea, unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.Aquests darrers dies he llegit moltes crítiques sobre la temporalitat de l’anunci d’aquest projecte. Crec que és important posar les veritats sobre la taula i allunyar-nos de la demagògia que envolta alguns discursos –escampats per certs partits polítics–.

El projecte de renaturalització de les Basses és un projecte treballat des de la Paeria durant el 2021, presentat a la convocatòria dels Fons Europeus el 2022 (impossible fer-ho abans, ja que no havien sortit les convocatòries) i concedit l’agost del 2022. A finals del 2022 i principis del 2023 va ser aprovat i posat en licitació pública i la licitació es farà ara, el febrer del 2023, per ser executat a la tardor del 2024. Els tempos els marquen els Fons Europeus, no les eleccions.

Costa entendre que hi ha persones que no entenem la política de la mateixa manera que l’entenien els d’abans –i alguns d’ara–.El Govern de la Paeria, però, s’allunya de la demagògia i del fum que prediquen alguns i es posa a fer feina. Ens hem posat a fer feina i –per fi– hem presentat un projecte coherent i realista per a les Basses d’Alpicat, per dignificar aquest espai emblemàtic abandonat pels governs anteriors.Què inclou, el projecte? Ordenarem el terreny i el condicionarem, hi plantarem 102 arbres de 16 espècies diferents i autòctones i amb diferents equipaments i espais per fer de les Basses un emplaçament multifuncional per a l’oci, l’esport, el descans o el passeig. L’espai d’actuació té 5,7 hectàrees i es manté dins la zona que no està afectada per a usos futurs de càmping.

Es millorarà el sòl degradat, es crearan diferents ambients forestals i dues basses naturalitzades (on hi havia les antigues piscines) i també es desenvoluparà una xarxa de camins. Tot plegat per millorar aquesta biodiversitat, tant pel que fa a l’arbrat, la flora, la fauna, invertebrats i micromamífers.Invertirem més de 600.000 euros per dignificar un dels espais més estimats pels lleidatans i lleidatanes, i que serà una realitat durant el 2024. La Lleida amable que volem és una ciutat amb espais verds al servei de tota la ciutadania i referent, també, arreu del territori.Perquè sovint la nostàlgia també ens és un motor per poder transformar les coses.

El record d’allò –bonic– que va ser. Tinc la sensació que, quan parlem de les Basses, ens envaeix, a la gran majoria de lleidatans i lleidatanes de certa edat, aquest sentiment: el de la nostàlgia i la melangia per l’espai de vida que va ser. Doncs bé, no hi renunciarem. No renunciarem a fer possible que les Basses tornin a ser un dels cors de la ciutat de Lleida. Tenim el projecte, tenim el finançament i tenim la il·lusió per fer-ho possible.

tracking