SEGRE

Creado:

Actualizado:

Tanquem una setmana prolífera per a la ciutat de Lleida, una més. Una setmana en què hem situat la nostra ciutat a l’agenda digital i tecnològica del país –del món, fins i tot– i en què hem rubricat un nou acord per a fer realitat un projecte estratègic per a la industrialització i la connectivitat de la nostra ciutat.

Comencem pel darrer. Aquest dijous rebíem al conseller de Territori, Juli Fernàndez, a la Paeria per a signar el conveni entre l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya per a construir un nou baixador a la línia Lleida-La Pobla de Segur, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que donarà servei al polígon industrial El Segre i a la partida de Grenyana i la Mitjana.

Aquest mateix dijous ja va sortir l’obra a licitació i la previsió que pugui adjudicar-se després de l’estiu i estar acabada a principis del 2024. Ho vaig fer dijous passat, però ho tornaré a fer aprofitant aquestes línies: vull agrair la feina de la conselleria i FGC per fer possible aquest projecte, que ha de permetre que els treballadors i treballadores d’aquesta gran zona industrial de la ciutat disposin d’una altra alternativa més per a desplaçar-se a la feina en transport públic, no només des de Lleida, sinó també des de la resta de poblacions amb estacions de la línia, com Balaguer, Alcoletge i d’altres, a més de potenciar aquesta zona de l’Horta. La Lleida amable i segura que volem és aquesta.Aquest baixador, que pot semblar una actuació relativament modesta, és una obra que no s’ha produït a Lleida durant anys i anys, i obre la porta a una sèrie de transformacions que tenen a veure amb la mobilitat, el turisme i l’aprofitament d’una zona d’interès natural i millora la relació de la ciutat de Lleida amb les seves zones industrials.

És, doncs, un altre capítol en la història de projectes desencallats que hem dut a terme aquests quatre anys i que han millorat o milloraran la vida dels lleidatans i les lleidatanes. I és, també, una mostra de la importància i la necessitat de treballar la Carpeta Lleidatana dia a dia, des de totes les institucions i amb totes les forces.Però és que Lleida, a més a més, aquesta setmana ha tingut el seu protagonisme a l’esdeveniment tecnològic més important del món, el Mobile World Congress, celebrat a Barcelona. El congrés ha acollit la presentació del pilot Fisioteràpia virtual: rehabilitació física a partir de realitat virtual, gamificació i metavers, un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT, que té l’objectiu de connectar a distància i en temps real fisioterapeutes i pacients.És per nosaltres un autèntic orgull participar en aquest projecte com a partners locals, juntament amb el Col·legi Oficial de Metges de Lleida, Clínica Mi NovAliança, Invelon i Gamesports Electrònics.

No podria ser d’una altra manera, ja que és un projecte que neix del territori, amb vocació d’innovació exportadora. Un pilot que se suma als diferents que impulsa l’Àrea 5G Ponent, que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial o turístic.L’Àrea 5G Ponent és un exemple més de l’aposta feta aquest mandat per esdevenir una ciutat innovadora i puntera en noves tecnologies. Som perfectament conscients del potencial que tenim a casa nostra –amb el Parc Agrobiotech Lleida i totes les empreses que hi podem trobar– i hem de posar tots els esforços des de la Paeria perquè aquest talent despunti i es materialitzi en projectes –com el de la fisioteràpia virtual– o bé amb acords, com el que vam signar aquest divendres amb l’Associació d’Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació, AETI.En aquest sentit, divendres signàvem amb l’AETI un nou conveni de col·laboració que ens permetrà establir el model de governança per a desplegar l’Agenda Digital a la ciutat de Lleida.

Al nostre Pla d’Acció Municipal (PAM) ja vam establir, com un dels tres eixos principals de l’acció de govern, posicionar Lleida com a Ciutat Innovadora, una ciutat capaç de desenvolupar el seu propi ecosistema de coneixement, talent i competitivitat per esdevenir un pol d’atracció per empreses, start-ups i inversors. És en aquesta premissa que hem tirat endavant aquest conveni.Lleida va ser la primera ciutat a aprovar en sessió plenària l’adhesió a l’Agenda digital dels municipis de Catalunya, elaborada pel Consorci Localret i més de 80 persones representants de 43 ens locals. L’objectiu principal del conveni, doncs, és promoure que a l’àmbit local s’articuli una agenda compartida per a la transició digital, innovadora, eficaç i sostenible.

La Paeria ha format part de l’equip de ciutats digitals, el grup assessor per desenvolupar aquesta eina de transformació, juntament amb Tarragona, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, per tant, el compromís i la feina feta en aquest sentit ens avalen.Per tant, i en resum, aquesta ha estat, novament, una gran setmana per a la ciutat de Lleida i per als projectes de futur que ens venen. Nova inversió de la Generalitat per a fer una ciutat més connectada i amable, amb la signatura del conveni per a la construcció de baixador del polígon El Segre; i posicionament de Lleida com a ciutat referent en innovació tecnològica i en aposta per l’Agenda Digital, amb la presentació al MWC d’un projecte pilot sorgit de l’Àrea 5G Ponent i amb la signatura del conveni amb l’AETI.El canvi i la feina continua, per una Lleida connectada i innovadora.

tracking