SEGRE

Creado:

Actualizado:

La primavera es comença a respirar als carrers de la nostra ciutat, de Lleida. El Sant Jordi comença a treure el cap, el maig fester ja està a l’aguait, i les ganes i l’energia per continuar tirant endavant projectes engrescadors i plens de color no s’aturen.

Aquesta setmana hem viscut un nou capítol de què significa la Lleida dinàmica, una ciutat que aposta per la cultura des de la base, teixint barris i teixint complicitats entre col·lectius, treballant conjuntament per tirar endavant iniciatives transformadores que posin la ciutat i la seua gent al centre. Aquest dijous, en roda de premsa, vam presentar la nova edició de l’Enre9, el festival d’arts escèniques impulsat per la Paeria amb La Descomunal, l’Associació La Nou, la Comissió de Cultura del Consell de Zona 09-Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles, sota la coordinació de la Companyia de Comediants La Baldufa.

Com deia, un exemple clar del treball en xarxa i en horitzontal, posant en valor la col·lectivitat i tot allò que pot aportar la Zona 09 a tota la ciutat de Lleida.El festival tindrà lloc dins de l’anomenat “maig fester”, del 18 al 21 de maig. L’Enre9 oferirà 4 dies de programació al carrer, amb una cinquantena de propostes on es combinaran arts escèniques professionals (teatre, circ, música...) amb altres expressions artístiques sorgides dels mateixos col·lectius i veïnat. El festival donarà cabuda a un ampli ventall cultural, per reflectir també la riquesa d’aquesta zona de Lleida.

Aquest va ser l’esperit i l’espurna amb la qual es va crear l’Enre9 i aquesta ha de ser l’essència que mantingui la flama encesa.No hem d’oblidar d’on ve, tot això. L’Enre9 neix del treball fet per les diferents xarxes comunitàries de la Zona 09, com a resultat d’aquesta feina col·lectiva. I és que la voluntat del festival és doble.

Per una banda, fomentar la cultura com a eina de canvi i transformació social, dinamitzant la Zona 09 i la seva gent, i aprofundint en les connexions que ja es van forjar en la primera edició entre les diferents entitats que en formen part. Però a més, la voluntat del festival és que traspassi la Zona 09. Des del govern de la Paeria hem treballat sempre per abandonar la idea que Lleida és una república federal de barris.

Tots els lleidatans i lleidatanes s’han de sentir orgullosos de cadascun dels barris que conformen la nostra ciutat.La Zona 09 comprèn alguns dels indrets més estigmatitzats de la ciutat. Amb el festival es vol contribuir a dinamitzar la zona perquè hi passin coses engrescadores i motivadores, valorar la diversitat i interculturalitat de la seva gent, i apropar a tothom la cultura i les arts escèniques. En definitiva, esvalotar i fer soroll per trencar prejudicis, obrint carrers i mirades.Però és que aquesta setmana també hem presentat la tercera edició del festival d’art urbà Pot Fest, que aquest any se celebrarà al barri de Cappont, del 27 de març al 2 d’abril.

El festival comptarà amb cinc intervencions murals de gran format, un mural col·lectiu del Plenari dels Infants i Adolescents de Lleida i amb activitats paral·leles i tallers. El fet d’incloure, aquest any, el mural a petició del Plenari dels Infants i Adolescents és una mostra més –igual que amb l’Enre9– d’implicar la ciutadania en cadascun dels projectes que puguem impulsar des de les institucions.Amb aquesta tercera edició del festival –després del Centre Històric i la Bordeta– hem aconseguit posicionar Lleida dins dels principals circuits d’art urbà de l’estat. Amb Penelles i Torrefarrera, formem un gran hub artístic que no podem deixar escapar.

Volem ser referents també en l’organització d’esdeveniments d’art urbà, amb el valor afegit d’implicar col·lectius de la ciutat.I aquests són només dos exemples que aquesta setmana hem tornat a viure de ben a prop, celebrant noves edicions. Estem consolidant aquells projectes que vam engegar des de zero –des del veïnat, com és el cas de l’Enre9, amb tot el suport de la Paeria, però també des de les diferents regidories, com és el cas del Pot Fest. Estem consolidant una manera de veure i d’entendre la ciutat.

Una ciutat alegre, viva i dinàmica. Una ciutat empoderada, amb una ciutadania implicada i impregnada d’orgull lleidatà.Amb l’Enre9, amb el Pot Fest, però també amb la Festa Major, les Festes de la Tardor, el Festival de Poesia, que també s’ha celebrat aquests dies, el Sant Jordi que viurem pròximament, estem dibuixant la Lleida que volem. Una Lleida oberta al món.

Una Lleida viva i dinàmica.

tracking