SEGRE

Creado:

Actualizado:

La bona gestió que fem de l’aigua també és cabdal per avançar en una Lleida més verda, més saludable, més neta, més endreçada, d’oportunitats i referent de l’agroalimentació. És per aquest motiu que aquesta setmana hem organitzat la primera reunió de la Taula per la Sequera, amb l’objectiu de generar un espai de debat permanent per presentar les millors propostes i prendre les decisions més encertades amb la finalitat de garantir un ús més eficient de l’aigua.

Som sabedors del context en el qual ens trobem, marcat per l’emergència climàtica i els episodis de sequera que se’n deriven, la qual cosa requereix que adoptem mesures per estalviar en el consum d’aquest bé tan preuat, principalment gràcies a inversions que ens permetin avançar en la modernització i l’optimització tant del sistema d’aigua potable a la ciutat com de reg a l’Horta.

Encara que en les últimes setmanes hagi plogut i les reserves d’aigua s’han incrementat, no podem abaixar la guàrdia, pensant en el present i en el futur. Perquè les lleidatanes i lleidatans ens sentim a gust a la nostra ciutat, perquè puguem gaudir dels nostres parcs i dels nostres jardins, per tenir el patrimoni en bon estat i, en definitiva, per projectar una imatge positiva i atractiva de Lleida, necessitem aigua per netejar i tenir Lleida endreçada. Per tant, necessitem l’aigua, però podem ser més eficients si, paral·lelament a les mesures per a la conscienciació sobre el seu ús responsable en les nostres activitats del dia a dia, avancem en iniciatives que ens permetin reaprofitar la mateixa aigua utilitzada per netejar els carrers o implementant de sistemes intel·ligents a la xarxa d’aigua i de clavegueram que ens ajudin a prevenir l’aparició de possibles fuites abans que es produeixin.

La feina s’està fent bé, però estic segur que plegats, ho podrem fer millor i ser excel·lents. En el primer semestre de l’any, hem estalviat un 3% en el consum d’aigua a la ciutat respecte al mateix període de l’any passat una xifra que, a més, s’afegeix a l’òptim estat del sistema de canonades que tenim gràcies a les inversions de manteniment que s’hi fan regularment.També és imprescindible avançar a l’hora de tirar endavant la modernització i l’optimització del reg a l’Horta, la nostra anella verda i gran font de riquesa de producció agroalimentària. El sentiment del sector agrícola i ramader és unànime per tal d’avançar en aquesta línia.

Si no hi ha aigua no es produeixen aliments i, per tant, la clau és la digitalització del reg tradicional de l’Horta amb un quadern de ruta que cal treballar amb els agents implicats. Vull agrair l’esforç que estan fent els pagesos i pageses per aconseguir portar-nos aliments d’alta qualitat i de proximitat a taula i a treballar per optimitzar l’ús de l’aigua als seus cultius. Una mostra són els 9 milions d’euros invertits per la Junta de Sequiatge, amb la participació de la Generalitat, per avançar en la modernització del reg tradicional Canal de Pinyana, però sabem que encara hi ha feina per fer a l’hora de tirar endavant també les obres de modernització del Canal d’Urgell i d’Aragó i Catalunya.Les inversions que es facin ara les recuperarem en estalvi d’aigua i, a més, les podrem destinar a altres projectes.

Per això, també demano que aquest impacte positiu de les inversions es reverteixi a Lleida i al territori en forma de noves inversions per a infraestructures i per a la millora de la competitivitat territorial. I això ho defensaré davant de totes les administracions. Si nosaltres fem aquest esforç, això s’ha de reconèixer i compensar.

La gestió de l’aigua a Lleida és absolutament necessària per consolidar el model de ciutat sostenible, intel·ligent i pròsper. I això ho farem amb un sistema assumible i respectable. Si volem fer de Lleida més capital, també haurem de ser referents en la bona gestió de l’aigua.

tracking