SEGRE

Creado:

Actualizado:

Dues notícies relacionades amb la inseguretat a la ciutat de Lleida han transcendit a primera línia de l’opinió pública aquesta setmana: la primera, la crema de prop d’una trentena de contenidors i de 8 cotxes a la Bordeta i Príncep de Viana; i la segona, l’atracament en un supermercat del carrer Templers. L’actuació conjunta i efectiva de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra, a qui agraeixo la seva diligència, ha permès detenir els presumptes autors d’aquests fets poc després que es produïssin.

Des del govern municipal volem llençar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i, a la vegada, afirmar que la seguretat és un tema del qual tenim molt clar que n’hem de parlar. De fet, està sent una prioritat de les nostres actuacions i de les primeres mesures que hem posat en marxa per tal de garantir la convivència, la proximitat i el benestar de les lleidatanes i lleidatans. Primer de tot, reconèixer que aplicar mesures i solucions ens ha permès detectar quines incidències es produeixen i prendre les millors decisions per avançar en una Lleida més segura. Que en parlem i que prenguem mesures no vol dir que estiguem en una situació alarmant, però tampoc podem minimitzar els fets.

Si bé les dades de la Guàrdia Urbana ens indiquen que els fets delictius s’han reduït un 10% en aquest primer semestre de l’any, també sabem que la inseguretat és una de les principals preocupacions de la ciutadania. I això, de fet, és el que ens traslladen els veïns i els comerciants. I, alhora, també sabem que els delictes que presenten més casos de reincidència a la ciutat de Lleida són els robatoris.

Per tant, som conscients que la multireincidència és una qüestió a tractar. En aquest sentit, la reforma del Codi Penal, aprovada al Congrés dels Diputats amb el suport del Govern d’Espanya, preveu penes de fins a 18 mesos de presó per casos de petits furts –amb un valor inferior als 400 euros–per a casos de reincidència. Per això, és important actuar i sumar esforços, gràcies a totes les eines que tenim tant per salvaguardar la seguretat com de les legals de què disposem, per tal de garantir la convivència i imposar les penes adequades.

Des del govern municipal de la Paeria ja hem pres mesures perquè en matèria de seguretat, tampoc podem mirar cap a una altra banda. Aquest mes ja s’incorporaran 16 nous agents de la Guàrdia Urbana i convocarem 20 noves places al cos, amb l’objectiu d’arribar als 250 agents disponibles. Es tracta d’una de les mesures que formaran part del Pla Local de Seguretat, que ja estem elaborant i al qual, de fet, hi podrem aportar altres propostes que vam plantejar quan érem a l’oposició, perquè ja vam detectar que calia aplicar mesures en aquesta línia.

Fer de Lleida una ciutat més segura passa per disposar de més agents de la Guàrdia Urbana i de Mossos d’Esquadra, així com de més material i més recursos tant per actuar com per prevenir eventuals delictes. Hem reforçat, també, la seguretat durant l’organització dels mercadets municipals, hem incrementat les patrulles de la Guàrdia Urbana a les zones comercials i hem instaurat els punts Lila Rainbow durant les festes majors dels barris, espais d’informació, de suport i d’assessorament en casos d’agressions masclistes o LGTBI-fòbiques.Aquestes mesures, ja adoptades, formaran part del nou Pla Local de Seguretat, que també preveu desplegar agents de proximitat als carrers; implantar punts d’atenció de la Guàrdia Urbana als barris i reforçar la seguretat a l’Horta, a través de la creació d’una divisió de Medi Ambient i de l’Horta. Paral·lelament, ja estem immersos en la modificació de les ordenances, que preveuen un enduriment de les sancions per actituds incíviques. La seguretat és una de les nostres prioritats d’aquest mandat i tenim molt clar que qui la fa, l’ha de pagar. Serem implacables i com a govern progressista també en parlem, perquè totes i tots tenim el dret de gaudir dels nostres espais i a sentir-nos segurs. Sentir-nos segurs ens fa sentir lliures.

tracking