SEGRE

Creado:

Actualizado:

SRA. DIRECTORA: 

Què passaria al nostre país si totes les accions realitzades pel voluntariat quedessin paralitzades? Doncs que la societat patiria una crisi profunda. Quan parlem de persones voluntàries que fan tasques d’ajuda als altres ens referim a aquells col·lectius organitzats, associats, federats, i que sumen molta gent. Però cal afegir-hi totes aquelles persones anònimes que no es troben en cap llista i que responsablement estan al peu del canó quan un veí o veïna en situació de vulnerabilitat necessita ajuda, o quan hi ha una crida social puntual d’ajuda humanitària. 

Els governs no cobreixen totes les necessitats socials, no poden. Conseqüentment, les activitats voluntàries molt diverses van des de l’àmbit amplíssim d’ajuda a aquells éssers sense el mínim vital (casa, aliments, etc.) fins als que, posseint tot això, necessiten cultura, educació, etc. Concretament, la sotasignada està compromesa en l’àmbit de fer difusió dels drets socials en l’etapa de fi de vida, perquè tothom pugui morir dignament. Coincidint el proppassat dijous 2 de novembre amb el Dia Internacional de la Mort Digna, l’Associació DMD ha presentat una proposta al Parlament de Catalunya per simplificar el tràmit de registre dels Documents de Voluntats Anticipades (DVA) per tal de promocionar-lo. “Aquesta és una oportunitat única perquè el dret a expressar les darreres voluntats sigui una realitat per a tota la ciutadania”. Cal recordar també que des de fa dos anys existeix la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia (LORE) que s’està aplicant de forma positiva globalment, però que queden encara punts que s’han de desplegar de forma efectiva. 

Aquests dies, entorn del Dia Internacional del Voluntariat, cal remarcar que hi ha tantes especialitats de voluntariat com gairebé persones, per a totes les edats, per a totes les personalitats, amb més o menys capacitats físiques i/o psíquiques. Tots hi estem cridats, només cal que busquem en quin àmbit encaixem millor, i que disposem d’un mínim de temps i ganes per dedicar-nos als altres. Us estalvio aquí la llista de possibilitats, la trobareu a internet, trieu i tot seguit decidiu-vos. Després podrem compartir experiències, com la d’una companya nostra, a qui algú li va preguntar: i tu fas això sense cobrar? Resposta: No solament es cobra amb diners, hi ha altres pagues que tenen molt més valor que les monetàries, com pot ser la satisfacció de ser útil i d’haver ajudat algú que ho necessita. Aquesta voluntària afirma que ho és des de fa 16 anys, i que ha après moltes coses i que s’ha enriquit molt dedicant unes tardes a col·laborar amb una associació

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking