SEGRE

Creado:

Actualizado:

SRA. DIRECTORA: 

En dates de la celebració de les cavalcades dels Reis d’Orient, em ve present la carta publicada en els mitjans de comunicació pel Sr. Antoni Peiró amb motiu del 85è aniversari de l’afusellament de l’alcalde Joan Rovira Roure de Lleida. 

Mitjançant aquesta publicació, vàrem ser molts els que ens vam assabentar de la causa principal per la qual l’alcalde Rovira va ser condemnat a mort pel president Companys, per haver organitzat la cavalcada de Reis (prohibida pel govern d’ERC). Coincideixo amb vostè, Sr. A.P., que en aquella època ser espanyol i mostrar obertament les conviccions religioses era gairebé sinònim de la pena capital, sense possibilitat de defensa, com va ser el cas de l’alcalde Joan Rovira. Per al president Companys, que tantes condemnes de mort va refrendar, com aquesta i per causes semblants, crec que potser no és del tot apropiat el qualificatiu de defensor dels drets humans, més aviat un president que va ser jutjat i condemnat tal com ell prèviament havia actuat amb els altres. 

No obstant, sí que podem nomenar màrtir a Joan Rovira Roure, persona de fermes conviccions religioses, sense odi ni rancúnia, un home bo i generós, que va morir perdonant els que el van torturar i afusellar de manera vil i despietada a les parets del cementiri de Lleida per sepultar-lo en una fosa comuna. Gràcies, Sr. Peiró, per fer honor a la veritat de manera pública i despertant-nos la inquietud d’aprofundir en la biografia d’aquest il·lustre Sr.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking