SEGRE

COLABORACIÓN

En defensa dels Centres Especials de Treball

Primer Secretari de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran

En defensa dels Centres Especials de Treball

En defensa dels Centres Especials de TreballSEGRE

Creado:

Actualizado:

Quan parlem de Tercer Sector molt probablement ho fem del que és un dels pilars fonamentals d’un estat del Benestar que ha costat molt de construir i que lamentablement veiem com les polítiques recentralitzadores i aficionades a la tisora de la dreta espanyola i catalana estan desmantellant.

En aquest tercer sector prenen especial rellevància els Centres Especials de Treball, que a les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran s’apleguen en la seva majoria en la Federació Allem (Agrupació Lleidatana d’Entitats prestadores de serveis de suport a les persones amb discapacitat). En formen part fins a disset entitats d’arreu del territori que donen suport a més de 2.250 persones amb discapacitat a les quals ofereixen serveis d’atenció precoç, educació especial, habitatge, inserció social i laboral, de lleure i esport, d’acompanyament a les seves famílies i de suport personal.

Es tracta doncs d’un servei indispensable i cabdal a l’hora de donar solucions a les persones amb discapacitat física o psíquica en un àmbit tant necessari com és la inserció laboral. Les dificultats que pateixen aquestes persones s’agreugen quan l’administració corresponent posa més pals a les rodes que facilitats a la viabilitat d’aquestes entitats.

En una recent trobada amb responsables d’Allem he pogut constatar que les darreres modificacions del Govern, concretament del Departament de Treball, a les bases per accedir a les subvencions posen en perill la continuïtat de molts Centres Especials de Treball. El que demanen aquestes entitats, a més de ser de justícia, és un manament parlamentari, ja que a inicis de juny el Parlament aprovava la moció del Grup del PSC sobre els Centres Especials de Treball.

Els acords presos insten el Govern de la Generalitat a tornar al model de subvencions de 2010. Aquest model suposa garantir la subvenció del 50% del salari mínim interprofessional (SMI) a tots els treballadors amb discapacitat dels centres especials de treball de Catalunya així com de les unitats de suport a l’activitat professional (USAP). Així mateix, es demana dotar d’un ajut complementari per les persones amb discapacitat i especials dificultats del 25% de l’SMI, garantir el 100% de l’import de suport personal, garantir el trànsit cap al Centre Ocupacional de les persones de CET afectades per processos de deteriorament o incrementar la dotació per la línia d’innovació i inversions, entre altres.

En definitiva, el que necessiten els Centres Especials de Treball és en primer lloc una Direcció General que els escolti i apliqui les solucions corresponents per garantir la seva continuïtat i viabilitat.

Donat que no comptem amb un sistema públic per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, hem de garantir que almenys les entitats que se’n fan càrrec puguin seguir fent-ho. I no serà possible si, a més de retallar les subvencions, l’administració canvia els criteris per atorgar-les i limita la incorporació de nous llocs de treball.

A més, en un territori com el nostre, més rural i dispers, la manca de suport institucional als CET limita les alternatives laborals per a les persones amb discapacitat. Des del PSC, en totes aquelles administracions on sigui necessari, durem les reclamacions i el suport als Centres Especials de Treball.

Cal actuar ara, no en quatre mesos o un any, per garantir que aquestes entitats puguin seguir amb aquesta tasca admirable de servei a les persones.

tracking