SEGRE

COLABORACIÓN

La doble discriminació salarial de les dones a Lleida

Professor d’Economia Aplicada de la Universitat de Lleida

La doble discriminació salarial de les dones a Lleida

La doble discriminació salarial de les dones a LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Les dades de l’Agència Tributària espanyola (2016) ens permeten apropar-nos per ser conscients de la situació de discriminació salarial que pateixen les dones assalariades a la província de Lleida, respecte als homes i respecte a la mitjana salarial de les dones a Catalunya, d’aquí el títol de doble discriminació.

Voldria demanar disculpes pel possible excés de dades estadístiques, però resulten necessàries per demostrar amb detall la realitat a la província de Lleida. Sense ànim de ser exhaustiu es pot indicar que:

– El nombre de dones assalariades (85.752) representen el 83,10% del nombre d’homes assalariats.

– La mitjana salarial del total de dones a Lleida (15.801 € anuals) és un 16,55% inferior a la mitjana salarial dels homes assalariats i, a la vegada, és un 14,05% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes. Aquí rau la doble discriminació.

– En les dones menors de 18 anys, trobem que la seva mitjana salarial (1.520 € any) és un 20,17% inferior a la mitjana salarial dels lleidatans d’aquest interval, la més baixa de tots els intervals, i un 8,71% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval.

– La mitjana salarial de les dones de 18 a 25 anys (5.788 € any), un 16,89% inferior a la mitjana salarial dels homes a Lleida d’aquest interval i un 11,62% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval.

– Per a les dones de 26 a 35 anys, la seva mitjana salarial (13.974 € any) és un 10,18% inferior a la mitjana salarial dels homes a Lleida d’aquest interval i un 11,86% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval.

– L’ interval on hi ha el major nombre de dones assalariades és el representat per les dones de 36 a 45 anys, on s’obté una mitjana salarial (17.429 € any) que representa un 12,62% inferior a la mitjana salarial dels homes a Lleida d’aquest interval i un 15,74% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval.

– Les dones de 46 a 55 anys es troben en el segon interval més nombrós de dones assalariades, la seva mitjana salarial (19.161 € any), la segona més important, és un 17,98% inferior a la mitjana salarial dels homes a Lleida d’aquest interval i un 14,36% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval.

— Per a les dones de 56 a 65 anys, la seva mitjana salarial (19.494 € any), la més important, és, curiosament, un 23,44% inferior a la mitjana salarial dels homes a Lleida d’aquest interval i un 12,28% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval.

– Les dones majors de 65 anys presenten una mitjana salarial (6.111 € any) un 48,14% inferior a la mitjana salarial dels homes a Lleida d’aquest interval, i un 36,47% inferior a la mitjana salarial de les dones catalanes d’aquest interval. Tots dos percentatge són els més alts pel que fa a discriminació.

Hi ha molt camí a recórrer, ja que, com s’ha pogut comprovar, en tots els intervals d’edat les dones a Lleida obtenen una mitjana salarial significativament inferior a la dels homes i, a la vegada, ingressen menys que la mitjana catalana per a cadascun dels intervals. Insisteixo, les dones a Lleida pateixen una doble discriminació, per gènere i per territori.

tracking