SEGRE

COLABORACIÓN

L'oli, un regal per a la salut i el benestar

Alcalde de les Borges Blanques

L’oli, un regal per a la salut i el benestar

L’oli, un regal per a la salut i el benestarSEGRE

Creado:

Actualizado:

Com cada any, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni i la setmana dels barbuts, les Borges Blanques i les Garrigues, en el marc de la fira, ofereixen unes degustacions del fruit de les seves olives arbequines al llarg de tres dies carregats d’actes lúdics i gastronòmics, barreja de tradició i d’innovació. Realçant, si cal, el prestigi de l’excel·lència per al paladar per les propietats saludables, tan en l’àmbit preventiu com curatiu tal com evidencien tots els treballs científics.

Viure en directe i en el mateix espai la molturació de les olives i visualitzar la decantació de l’oli, juntament amb l’experiència d’una jornada al mig d’un camp d’oliveres i la seva cabana de volta edificada amb pedra seca, plenament integrada al paisatge, acompanyats d’un agermanament de luxe amb la Fundació Alícia, gran investigadora i divulgadora de la dieta equilibrada, altament saludable, són novetats de gran calat en aquesta 56a edició i prescriptors de la Cultura de l’Oli, que intentem exportar i eixamplar.

Però de cara al sector estratègic que representa l’activitat de l’oli, del qual ens sentim especialment orgullosos, i pot representar un salt qualitatiu de primer ordre, és de la confecció d’una carta d’olis, de casa nostra, que faran seva restaurants de gran prestigi, com el que regeixen els germans Torres, amb dues estrelles Michelin. De fet, aquest instrument, que ja existeix i és d’us habitual per als consumidors en matèria de vi, és difícil de veure a dia d’avui als restaurants i l’opció d’escollir l’oli més adient o aconsellable, dins mateix de la màxima qualitat com és el verge extra.

Els amants de la bona música no es poden perdre el concert, amb espai per a més de 5.000 persones, de grups de música catalana desenfadada i reivindicativa com són els Catarres i Buhos.

Així mateix, el factor de la solidaritat forma part del ventall d’oferta amb les associacions locals a més mitjançant la participació de Sor Lucía Caram, que serà l’encarregada de fer la cloenda de la fira diumenge a la tarda, així com la FECOLL, que destinarà la recaptació dels plats de caragol preparats dissabte al migdia en benefici de la Creu Roja de les Garrigues. De la mateixa manera, cal destacar el reconeixement a les cooperatives oleícoles centenàries de les Garrigues, depositàries per excel·lència de la tradició en els processos d’elaboració amb garanties de qualitat, la nova marca de prestigi per al pa amb forma de ronyó, típic a les Borges i a Cervià de les Garrigues, conformaran algunes de les altres novetats. Cal afegir l’estrena dels nous gegants de la ciutat i l’oficialització de la nova bandera institucional, que tindran també un protagonisme destacable, més encara si gaudim per a l’ocasió d’uns padrins molt afins a la nostra cultura i tradicions com pot ser la mediàtica Pilar Rahola. Ens visitaran igualment algunes figures de la política catalana, amb el president Torra al capdavant, i diversos consellers, sense descuidar xefs restauradors tan prestigiosos com la Carme Ruscalleda i el Carles Gaig.

Per tant, és un orgull per a tot l’equip de fira el fet d’haver pogut confeccionar un cartell com mai i fer les delícies d’un públic que volem cuidar i atreure, aportant innovació firal i qualitat en producte per mitjà d’un ventall d’exposició i promoció a partir de l’oli, que s’estén a tots els pobles i racons del territori, amb les construccions de pedra seca com a denominador comú, segell inconfusible de refinament, esforç i perseverança. Per tant, no és d’estranyar que el fruit d’aquesta terra privilegiada, a través del seu clima territorial i de la seva radiació solar, posseeixi tantes virtuts saludables per a qui el consumeix i l’assaboreix.

Per això, el mínim que podem fer és regalar oli i, amb aquest, salut i benestar per als nostres éssers estimats, tal com el lema que hem triat per aquesta edició especial, i per aquest cap de setmana, al qual us esperem. En nom de tot l’equip de Fira, us donem les gràcies anticipadament als que l’heu fet possible.

tracking