SEGRE

COLABORACIÓN

ISAG2019: impactes d’un congrés mundial

Fundació Universitat de Lleida

ISAG2019: impactes d’un congrés mundial

ISAG2019: impactes d’un congrés mundialSEGRE

Creado:

Actualizado:

el mes de juliol segur que molts de vosaltres us haureu topat al carrer amb uns turistes d’un perfil diferent de l’habitual. A més de ser molt nombrosos, cap a vuit-cents, i la majoria estrangers, es distingien fàcilment per dur un distintiu de cartó morat penjat del coll i una mena de sarró blanc en bandolera cal·ligrafiat amb les lletres ISAG2019. Efectivament, no eren uns turistes qualssevol: eren els congressistes inscrits a la 37a Conferència de la Societat Internacional de Genètica Animal (ISAG), el congrés més important del món en aquesta matèria. Que aquest congrés s’hagi fet a Lleida es deu a l’èxit de la candidatura presentada l’any 2016

a Salt Lake City (EUA) pel grup de recerca en Millora Genètica Animal de la Universitat de Lleida (UdL) amb el suport de la Fundació de la UdL, que s’ha encarregat de la gestió i logística del congrés, i del Lleida Convention Bureau com a oficina local de promoció del turisme de negocis. Cal recordar aquí que un dels objectius de la Fundació és justament el de facilitar als professors i investigadors de la UdL l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments, atès l’efecte multiplicador que tenen en la projecció exterior de la nostra universitat. No insistirem mai prou en la importància de tenir presència internacional per atraure els millors investigadors, professors i estudiants amb els quals després poder captar fons per fer una recerca i docència de qualitat.

Així doncs, el primer impacte favorable de la celebració de l’ISAG2019 recau en el grup de Millora Genètica Animal, que reforça el seu posicionament internacional i, per extensió, en Agrotecnio, el centre on el grup està adscrit, que d’aquesta manera veu enfortit el seu lideratge pel que fa a la recerca agroalimentària. També, indirectament, el congrés ha afectat positivament la consolidació dels estudis de Veterinària, al campus d’Agrònoms, en tant que la genètica animal n’és una disciplina bàsica. No obstant això, els beneficis d’un congrés d’aquestes característiques sobrepassen els interessos de la mateixa universitat i són els que voldria posar aquí especialment en valor. N’assenyalo tres: l’econòmic, d’imatge i ciutadà. L’econòmic és el més evident i fàcil de quantificar: l’ISAG2019 ha deixat més de set-cents mil euros a la ciutat en una setmana, entre la despesa atribuïble directament a la realització del congrés i la que cada delegat ha desemborsat individualment en hotels, manutenció i compres diverses. Això, deixant de banda les extensions turístiques que independentment s’hagin pogut contractar abans o després del congrés. No és poca cosa, però, per intangibles, els altres dos són tant o més importants a llarg termini. Hem d’advertir que el mot Lleida, acompanyant bé el nom de la universitat, la ciutat o el territori, s’ha pronunciat molt aquests dies, i en positiu. S’ha buscat com mai als cercadors d’Internet i s’ha piulat arreu per gent de més de seixanta països juntament amb fotos de castellers, diables, monuments, paisatges i plats locals, sempre amb comentaris elogiosos.

Ens convé projectar-nos en positiu per tenir retorns positius i un congrés com aquest és una magnífica plataforma per aconseguir-ho. Finalment, val la pena insistir que quan un esdeveniment col·lectiu és exitós és perquè molta gent ha treballat bé i ha cregut en el projecte. Des dels estudiants voluntaris, ajudant en tot i per tot, fins i tot la guàrdia urbana, vetllant pel trànsit i la seguretat, o els diferents serveis de transport, sense oblidar els treballadors de la Fundació i la Llotja, seu del congrés, o els de la Paeria i Diputació, donant suport a les activitats més lúdiques. Hem d’agrair a tots ells l’entusiasme que han mostrat per fer de Lleida una ciutat amb els valors ciutadans necessaris per acollir grans congressos.

Evidentment, hi ha hagut aspectes revisables que caldrà exposar i valorar en el moment i el lloc pertinent per seguir aconseguint per Lleida més esdeveniments com l’ISAG2019 i poder treure’n el màxim profit per a tothom. Ara això no toca; ara només cal felicitar-nos tots plegats perquè l’ISAG2919 va ser tot un èxit científic i ciutadà sense cap incident remarcable. I per haver aconseguit portar a Lleida uns visitants que no només fan despesa, sinó que ens ajuden a fer més gran i internacional la nostra universitat, la ciutat i el territori.

tracking