SEGRE
La Paeria no inverteix a la ciutat

La Paeria no inverteix a la ciutatSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana hem passat comptes a l’ajuntament de Lleida. Com cada any, hem afrontat el debat sobre la liquidació pressupostària per veure en quin grau l’equip de govern municipal ha complert amb el pressupost presentat per al 2020.

Es tracta d’un procediment de gran rellevància, ja que ens permet fiscalitzar l’activitat del govern municipal a través dels fets, és a dir, si ha materialitzat o no allò que va prometre per a la ciutat de Lleida. Una cosa és presentar un pressupost i l’altra és complir-lo.

Malauradament, hem sortit del debat amb la percepció que el tripartit d’ERC, Junts i el Comú segueix deixant escapar oportunitats per impulsar econòmicament la ciutat en un context en què les diferents institucions i organismes institucionals advoquen per incrementar la inversió pública i crear la confiança necessària amb la ciutadania i els sectors econòmics.. Els pressupostos de les institucions, com és el cas de l’ajuntament de Lleida, estan marcats per la imprevista aparició de la Covid-19, cosa que ha condicionat partides i ha obligat en alguns casos a replantejar vies d’ingressos i de despesa. No obstant això, estem sorpresos pel fet que la Paeria hagi generat un estalvi de 6,8 milions d’euros i que no els hagi invertit en projectes per a la ciutat en un moment en què més ho necessita.

No entenem per què l’equip de govern municipal ha renunciat a injectar diners que té disponibles i que ajudarien els sectors més afectats per les restriccions com l’hostaleria i el comerç. Les xifres parlen per si soles i demostren que la Paeria ha deixat d’invertir 25 milions d’euros a la ciutat.

No ens expliquen per què no han posat a la venda ni un pam de terrenys municipals, que havien de servir per finançar les inversions, ni tampoc ens han explicat per quin motiu no s’han ingressat 6 milions d’euros previstos d’altres institucions. Dels 12 milions d’euros previstos per invertir en obra pública, només se n’han executat 3.

Mentrestant, també assistim sorpresos al fet que organismes com l’Oficina de Turisme acabi amb un romanent a la caixa de 174.000 euros i que, en canvi, només hagi abocat 60.000 euros en ajuts directes. Ho trobem inacceptable per a un dels principals motors de l’economia de la nostra ciutat i que està passant per una situació molt complicada a causa de les restriccions.

I no oblidem que el mateix ajuntament de Lleida ja va haver de retornar 1,2 milions d’euros d’ajuts procedents de la Generalitat per pal·liar els efectes del confinament del juliol de l’any passat a l’hostaleria i la restauració perquè els requisits que es demanaven, com ja vam avisar des del PSC, eren difícils de complir. Estem acostumats a veure l’equip de govern municipal utilitzar coartades per espolsar-se les seves responsabilitats que cada cop són més fàcils de desmuntar.

Fa més d’un any que la Paeria no ha presentat propostes per a la recuperació econòmica de la ciutat i segueix sense reivindicar les diferents transferències pendents de la Generalitat, i més aviat es dedica a fer-li d’entitat financera a través, per exemple, dels 400.000 euros anuals per construir l’escola de Pinyana o els 11 milions d’euros pendents de cobrament pel Parc Científic i Tecnològic de Gardeny.. Tot plegat acaba sent un exercici d’arquitectura pressupostària que posa de manifest que s’està fent una gestió de despatx. Enmig d’una pandèmia, el que cal és + treballar en més projectes i invertir més diners, que els tenim disponibles, però això no ho veiem. El que copsem és tot el contrari. S’ha instaurat la fiscalitat més elevada de la història de Lleida mentre es deixa d’invertir i de revertir recursos a la ciutat.

tracking