SEGRE

COLABORACIÓN

Preservar l'Horta: compromís, feina feta i resultats

1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Lle ida || Regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta de l’Ajunta ment de Lleida

Creado:

Actualizado:

Som conscients que la plana de Lleida és un dels territoris amb major potencial fotovoltaic del país. Tenim clar el nostre compromís, com així figura al Pacte d’Entesa, en avançar cap a una transició ecològica que passa per aprofitar les energies renovables. Però aquest avenç ha de ser compatible amb els trets més distintius de la nostra ciutat i, en especial, amb l’Horta de Lleida.

Hem demostrat sobradament que som uns ferms defensors de l’Horta i en aquesta defensa no defallirem mai quan es tracti de salvaguardar la seva integritat paisatgística i productiva. Durant l’últim any, i sobretot en les darreres setmanes, hem evidenciat que aquestes dues conviccions no són incompatibles. Davant la manca de regulació a nivell municipal per fer front a la instal·lació de grans parcs fotovoltaics en espai rústic, al Ple de la Paeria del juny del 2021, vam aprovar per unanimitat una modificació del planejament de la ciutat que regulava les condicions d’implantació de plantes solars al terme municipal de Lleida i la instal·lació de les línies d’evacuació de l’energia elèctrica que s’hi produirà.

Aquesta previsió i anticipació ens han dotat d’instruments urbanístics i recursos legals per fer front a les línies d’alta tensió i molt alta tensió que pretenen passar pel nostre terme municipal. Existeixen diversos projectes que afecten partides de l’Horta de Lleida. Com vam informar a la comissió territorial de l’Horta i a la sessió informativa sobre la implantació de parcs solars i línies d’alta tensió, des de la Paeria hem emès informes desfavorables a aquests projectes.

Volem agrair, una vegada més, la feina incansable dels tècnics municipals, que ens ha permès preveure aquesta situació i posar límits a uns projectes que haurien estat devastadors per al patrimoni urbà i rural de la nostra ciutat. Tenint en compte la dimensió de les torres per on passa el cablejat i les mesures de seguretat pertinents, hauria suposat un impacte crític per al territori i les activitats que es desenvolupen a l’Horta. Amb aquesta decisió fem un pas endavant per preservar el territori.

No hi ha en tot Catalunya un exemple d’Horta a l’entorn urbà com la que té la ciutat de Lleida. És un cas singular del qual els lleidatans hem d’estar orgullosos. L’Horta no són solament plantacions i cases al voltant del nucli urbà.

L’Horta és una forma de vida, un patrimoni social que es remunta segles en el temps i que cal protegir. Estem parlant de persones i famílies que generació rere generació han fet de les diferents partides el seu hàbitat de treball i de residència. El marc regulador que hem aprovat no impossibilita el pas de línies d’evacuació d’energia, sinó que regula i estableix en quines condicions poden creuar el terme municipal de Lleida.

Des del govern de la Paeria no som contraris a la revolució energètica i la millora en la seva eficiència, ans al contrari, apostem per aquest progrés, sempre i quan els projectes de línies d’alta tensió incloguin el seu soterrament o l’aprofitament de les infraestructures ja existents. Som conscients i estem compromesos a adoptar mesures per fer front a la crisi climàtica i treballem per fer de Lleida una ciutat més sostenible. Per això mateix creiem que és de sentit comú preservar el pulmó verd de la ciutat.

Sobretot, quan hi ha alternatives que no provoquen noves cicatrius que esguerren el territori, el paisatge i l’activitat que s’hi duu a terme.Estimem la terra. I en el cas de Lleida, estimar la terra és estimar el passat, el present i el futur de l’Horta. El progrés també passa per saber qui som i d’on venim. Si tenim clar això, no solament no malmetrem l’herència dels que ens han precedit, sinó que defensarem l’Horta com un dels actius més preuats de la nostra ciutat.

tracking