SEGRE
Mirem el cel i sentim soroll

Mirem el cel i sentim sorollSEGRE

Creado:

Actualizado:

Des de l’inici dels temps, els pagesos sempre hem mirat cap al cel, per si plou o per si pedrega. Feia temps que mirar al cel no era tan angoixant per a la pagesia. Tothom sap, avui més que mai, que necessitem que el cel ens doni allò que sempre ens ha donat i que ho necessitem per salvar els nostres conreus i per donar menjar als nostres animals.

La tardor, l’hivern, i part de la primavera, han estat molt secs. Les últimes pluges no han estat generalitzades per tot el territori, però sí que ha plogut a les muntanyes i això ha fet augmentar les reserves d’aigua dels pantans i alguns regs de la plana de la Lleida. Potser podrem salvar els conreus llenyosos.

Però no les collites de fruita i d’herbacis i això crea molt malestar. Al Segrià i les Garrigues, la majoria dels conreus són de terres de secà. Tenim algun reg de suport (Segarra-Garrigues, Segarra-Garrigues sud i el Segrià sud), però no és la majoria.

Encara hi ha molt territori que no té cap reg per poder garantir les collites i estem a la mercè del temps, que si plou o si no plou. En els llocs on hi ha regs de suport, els últims temps han proliferat finques on pagesos, però diria més aviat empreses fructícoles, han fet noves plantacions de fruita primerenca que amb l’aigua que tenen poden tirar endavant les collites. A causa de les dificultats al camp i a l’envelliment de la pagesia, hi ha la tendència que les terres són adquirides per empreses fructícoles o fons d’inversió.

A les Garrigues històriques i al Segrià sud, sovint aquestes empreses modifiquen el paisatge per fer aquestes finques més rendibles, com esborrar marges, molts dels quals són de pedra seca, que és un patrimoni del territori; a Torrebesses en tenim un centre d’interpretació. A Llardecans una empresa fructícola, per protegir les seves collites, ha instal·lat, sense saber la seva efectivitat, un canó sònic per evitar que pedregui sobre els fruiters. Això ha causat un malestar entre els pagesos dels pobles de l’entorn, els quals viuen la desesperació de la sequera i temen, també sense saber la seva efectivitat, que aquest canó pugui espantar les nuvolades de les seves finques i amb elles la pluja tan esperada.

Jo no soc meteoròleg i no puc explicar quina capacitat real té aquest instrument, per remota que sigui, d’evitar les pedregades i espantar les nuvolades. Sí que sé que les malles antipedregades, els últims anys, s’han convertit en la salvació del 100% de la collita de totes les finques on estan instal·lades. Cal posar-se al dia.

I, a més, si saps que estàs causant un malestar als teus veïns, per què no evitar-lo. És important quan t’instal·les en un lloc tenir respecte per l’entorn i la gent que hi viu i hi treballa des de fa segles. Territori d’ametlles i oliveres.

Si no es fan les coses com cal, és normal que els pagesos veiem aquestes empreses com un intrusisme al sector i al territori.

tracking