SEGRE

COLABORACIÓN

Una història de relleu a l'empresa familiar

Una història de relleu a l’empresa familiar

Una història de relleu a l’empresa familiarSEGRE

Creado:

Actualizado:

Amb 14 anys Fulgenci Cerón va entrar a treballar a la Cooperativa del Camp de Maials fent tenidoria de llibres. Quan va dir que se n’anava a Lleida amb 18 anys i la mare li deia que es fes càrrec de la fonda, ell va contestar: “No et preocupis, que si no em va bé ja tornaré.” Va treballar en una empresa de maquinària en què el comptable es jubilava. Desprès a Cafès Batalla, on va demanar passar a comercial per guanyar-se millor la vida.

Es va incorporar com a venedor a Jabones Camp el 69. Li varen deixar un Seat 600 (que encara conserva). Feien l’operació campanar: on hi havia una església hi havia una botiga al costat.

El 1975 va rebutjar la delegació de Manresa perquè es casava i acabava de comprar-se un pis amb hipoteca. S’ho passaven “de conya”, amb aquells dinars de més de vint viatjants a les fondes; amb acudits i anècdotes. Va fer un molt bon aprenentatge comercial.

També va aprendre el que no volia repetir en el tracte de l’equip humà, que és un tret que l’ha impregnat com a empresari. A l’entrar de DG José Manuel Luque (el que va copiar el lema de Lee Iacocca de Ford (Busqui, compari i si troba res millor, compri-ho) li varen encarregar trobar un distribuïdor; li va proposar a un amic que ja ho era dient-li que “et portaré les comandes, no m’hauràs de pagar ni un duro, et giraran a 90 dies”, però aquest va dir que no perquè hauria de comprar una altra furgoneta. S’hi va posar ell i aquí va començar Ilerda Serveis SA.

El 1991, els distribuïdors de Catalunya i Andorra de Camp varen muntar el primer grup nacional de distribuïdors de productes de neteja professional (Uninet), del qual va sortir Dino, amb cobertura a tot Espanya, incorporant distribuïdors d’altres marques. Fulgenci té clar que l’empresa ha de ser per a qui la treballa, per això el 2016 va fer un pacte successori pel qual Ilerda Serveis (de la qual encarà manté el 54% de les accions) serà per al seu fill Marc (1977), i el patrimoni no empresarial per a la seva filla, que és professora d’educació infantil. Recomana que els fills s’incorporin sempre que responguin.

“Els afegits (la família política) no han de ficar mai el nas per res a l’empresa; han de tenir prou coneixement per no complicar encarà més la cosa.” Passa cada dia per l’empresa i repassa dossiers de sortides del dia anterior, estat actual dels deutors i les finances. Un cop al mes participa en la reunió de l’equip comercial, on encara fa grans aportacions segons diu el seu fill. Marc de ben petit acompanyava el pare a visites de vendes.

En lloc d’anar a recollir fruita a l’estiu, ajudava a carregar i descarregar camions. Va compaginar els estudis de dret, treballant a les tardes; el pare li deia que “si et desmarxes et fotré una clatellada”. Quan va acabar la carrera li va proposar que fes oposicions per tenir estabilitat vital, i ell li va contestar que no l’omplia; la mare (funcionària de l’administració local) va recolzar la decisió.

Durant tres anys fa de comercial a tot el Pirineu lleidatà, per trepitjar territori. Eviten les conseqüències de la gran recessió del 2008 obrint mercat a la indústria alimentària, creant una línia low cost i apostant per créixer cap a Tarragona. L’any 2016 és nomenat conseller delegat.

El 2012 es planteja la internacionalització de Dino i sorgeix DHYS Group, del qual és vicepresident i l’encarregat de l’expansió. Ilerda Serveis va facturar el 2019 i 2020 4,8 milions d’euros, i el 2022 arriba als 7. Tot això és possible gràcies al recolzament de l’equip humà (26 persones), sense el qual les empreses no funcionen.

Diu que passar de 6 milions de facturació implica una gran càrrega administrativa, però que en el seu sector o creixes o el futur és d’autoocupació. Marc està en peu a les 5.00 del matí, per tal de poder estar amb les seves filles a les 18.00. Està a l’expectativa de si voldran continuar el dia de demà amb el projecte.

Està previst en testament el govern de l’empresa fins que tinguin 21 anys. No hi ha planificació de la seva aproximació, però si volen ho faran començant des de baix. A casa es parla de l’empresa familiar, des de la pandèmia es viu l’empresa més a prop degut al teletreball.

Procura no emportar-se massa feina a casa, “la pime absorbeix molt”.Varen aprofitar la gran recessió iniciada l’any 2008 per iniciar el procés de relleu. Diu que el seu secret està en la generositat del predecessor, tenir molta tolerància i respecte per part del continuador i no tenir pressa. Li agradaria haver tingut una experiència prèvia en una altra empresa.

tracking