SEGRE
Hermann Langbein

Hermann LangbeinSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquest passat mes d’abril vaig assistir al simpòsium Hermann Langbein que, sota el títol d’Ideologia i realitat del nacionalsocialisme, fa més de 40 anys que se celebra a la ciutat de Linz. Aquest simpòsium té com a objectiu analitzar l’ampli i complex món del nacionalsocialisme i l’holocaust, analitzant els diferents aspectes tant històrics com en la seva repercussió actual. Al simpòsium han convidat al llarg dels anys tant testimonis dels camps de concentració que encara vivien com especialistes de cada àmbit dels que van tractant.

El simpòsium el va iniciar Hermann Langbein, i quan va morir el seu amic Johannes Schwantner es va fer càrrec de continuar la seva tasca de no oblidar i fer reflexionar sobre tot el que va passar durant el nazisme. Schwantner després va fer prometre a la seva filla Thea que també continuaria aquesta feina quan ell faltés. Ara és ella, Thea Schwantner, la que dirigeix aquest simpòsium per al professorat d’història de tota Àustria i la que em va donar llum verda per assistir-hi.

Hermann Langbein va ser un comunista austríac que va lluitar a les Brigades Internacionals a la Guerra Civil Espanyola. Al final de la guerra va anar a parar als camps del sud de França i d’allà va ser enviat al camp de concentració de Dachau. En aquest camp va treballar per al metge de les SS Eduard Wirths.

Més tard es tornarien a trobar a Auschwitz. Allà va continuar treballant per a ell d’escrivent i va enfortir una bona relació. Wirths era el SS-Standortarzt d’Auschwitz i tenia sota les seves ordres tot l’equip mèdic del camp, el tristament famós Josef Mengele inclòs.

Langbein va aprofitar la bona relació per insinuar-li que els ajudés en el moviment de resistència que es va crear dins del camp, cosa que Wirths va fer en més d’una ocasió. Fins i tot algun presoner polonès va parlar-ne molt bé al final de la guerra. Wirths, però, va ser detingut i abans del judici es va penjar a la cel·la.

Langbein, de resultes de tot el que va viure, va dir: “Fins i tot, quan parlem de la gent de les SS, fer un judici generalitzat seria injust. Va haver-hi de tot.” Sembla increïble, però aquestes coses i moltes altres difícils d’entendre ara per nosaltres passaven als camps. Hermann Langbein té un arbre amb placa al seu nom al cementiri de Yad Vashem a Jerusalem.

tracking