PROP DE VOSALTRES
Mirant el curs que acaba

Mirant el curs que acaba
La mirada d’avui vol ser retrospectiva. Hem acabat un curs i, enguany, el meu escrit podria accentuar el balanç personal i comunitari de les activitats desenvolupades i de les actituds que, com a cristians, hem de manifestar davant de situacions complexes que hem viscut junts en la societat i en l’interior de la nostra Església.
Hem viscut la tragèdia dels immigrants i refugiats en el pròxim Mediterrani i la resposta de l’Església i de la mateixa societat davant d’aquest fet. També l’assassinat d’un nen de 8 anys a Almeria que ens ha commocionat. Ens ha irritat el considerable augment dels mals tractes i violències fins a la mort, sobretot, en dones amb els consegüent desemparament dels fills. Ens hem rebel·lat davant de les violacions en grup perpetrades a dones en solitari. S’ha disparat entre els més joves el consum de drogues i alcohol. Contemplem amb certa fredor l’allunyament de la pràctica religiosa per part d’alguns sectors socials.
En concret i a més a més del què ja he mencionat anteriorment, entre nosaltres, ha estat un curs socialment convuls. Hem protagonitzat i/o hem suportat un escenari de confrontació. Amb la pretensió de remarcar identitats hem pogut caure en l’oblit de l’altre, en el menyspreu o en la indiferència cap als germans que ens envolten i que conviuen amb nosaltres. Segurament amb idees diferents, amb opinions contràries i amb accions que no compartim. Malgrat tot, o gràcies a aquesta pluralitat, els cristians hem de posar per davant l’estima i la proximitat cap a l’altre a la imposició de les pròpies idees i conviccions. És més important l’amor cap a l’altre que la defensa del que ens sembla més just. El que neix del més profund de l’evangeli de Jesucrist és l’amor, el perdó i el servei al proïsme. I un cristià no té més remei, si vol ser coherent, que recórrer a la seva vida a les orientacions i manaments del Senyor. Ignoro si a través del diàleg o del silenci i l’oració. És cert que tots necessitem recomposar una convivència fraterna, una unitat en la defensa de la dignitat de totes les persones i un treball constant per la comunió dins de la comunitat cristiana com a servei a tota la societat.
És una situació que s’allarga massa i, sense assenyalar culpabilitats, aquesta és una bona raó per deixar-nos conduir per l’Esperit com ens diu Sant Pau a la seva carta als Gàlates: “En canvi, el fruit de l’Esperit és aquest: amor, goig, pau, paciència, benvolença, bondat, fidelitat, dolcesa i domini d’un mateix. La Llei no és contrària a res d’això (5, 22-23). El mateix mana als cristians de Colosses: “però ara desfeu-vos de tot el que sigui ira, enfuriment, dolenteria, injúries, paraules deshonestes. No us enganyeu els uns als altres, vosaltres que us heu despullat de l’home vell i de les seves obres i us heu revestit de l’home nou, que es va renovant a imatge del seu creador i avança cap al ple coneixement. Aquí ja no hi ha grec ni jueu, circumcís ni incircumcís, bàrbar ni escita, esclau ni lliure; només hi ha el Crist, que ho és tot i és en tots” (3, 8-11). En qualsevol circumstància i en qualsevol moment és possible viure l’evangeli. Recordeu la història i us vindran a la memòria situacions diverses i contradictòries amb l’entorn: sota l’imperi o en temps feudals, sota tiranies o en societats democràtiques, amb repúbliques o amb monarquies. Sentint el recolzament de les paraules del Senyor: siguin màrtirs o missioners, pares de família o solters, científics o mestres, joves o ancians...
Com podeu veure tenim motius per resar i per mantenir un compromís personal evangèlic.