SEGRE
La festa del Peu del Romeu

La festa del Peu del RomeuSEGRE

Creado:

Actualizado:

La Festa dels Fanalets té lloc durant la tarda del dia 24 de juliol, vigília de la celebració festiva de Sant Jaume, i és molt coneguda per tothom. Després de la celebració de l’Eucaristia a la parròquia de Nostra Senyora del Carme surt una nombrosa processó pels carrers fins a arribar a l’esmentat oratori. Té dues característiques que la converteixen en una singular manifestació religiosa: els assistents porten a les mans un fanalet que els fa llum per caminar i per curar la ferida.

Hi participen molts nens de totes les edats que contemplen sorpresos el seu fanalet i, sobretot, la imatge de l’apòstol que presideix i intercedeix davant del Senyor pels habitants de Lleida i per les seves necessitats.La peregrinació va acompanyada per una banda de música i per figures emblemàtiques de la tradició popular de la ciutat. És molt vistosa i, a més, impressiona pel colorit dels objectes lluminosos i l’alegria dels qui participem en aquesta manifestació religiosa. Fa anys i segles que se celebra, segons expliquen els historiadors de la nostra ciutat que aprecien el significat del fet ocorregut i encoratgen a no perdre els signes de les nostres tradicions.

A més, els pastors de l’Església estan obligats a canalitzar i orientar per tots els mitjans al seu abast les expressions de la fe que poden aparèixer en moltes manifestacions populars.Aquesta festa és considerada com a “religiositat popular” i remet a una experiència universal: en el cor de tota persona, com en la cultura de tot poble i en les seves manifestacions col·lectives, hi ha sempre present una dimensió religiosa. Tot poble tendeix a expressar la seva visió total de la transcendència a través de mediacions culturals, en una síntesi característica, de gran significat humà i espiritual. Encara que la religiositat popular no té necessàriament relació amb la revelació cristiana, en molts indrets s’impregnen aquestes manifestacions de diverses formes d’elements cristians i donen lloc a una espècie de catolicisme popular en què coexisteixen harmònicament elements provinents del sentit religiós de la vida, de la cultura pròpia d’un poble i de la revelació cristiana.Un any més convido tothom a participar en aquesta festa popular.

Com que hi acostumen a venir molts nens, no dubteu a explicar-los algunes paraules que us puguin preguntar: apòstol, el fanalet, la llum, la comunitat, la peregrinació, evangelitzar. Tot això tenint com a centre Jesús, l’amic, el mestre que ensenya –en som deixebles– i que envia a predicar el seu missatge amb paraules i amb obres a tots els pobles -en som apòstols.

tracking