SEGRE

TRIBUNA

Fase Cultura, resiliència, compromís i perseverança

Regidor de Ciutat i Cultura

Fase Cultura, resiliència, compromís i perseverança

Fase Cultura, resiliència, compromís i perseverançaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Amb l’aixecament del primer confinament, des de la Paeria i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, vàrem posar en marxa el disseny d’una programació d’arts en viu per a l’estiu que tenia dos objectius ben clars. El primer era oferir contractes a les companyies o artistes professionals i a les empreses de serveis culturals del nostre entorn, després d’un període de molts mesos sense que aquestes haguessin pogut treballar a causa de les restriccions derivades de la pandèmia.

El segon objectiu era cobrir la necessitat d’una oferta cultural presencial per a la ciutadania en un moment en el qual es preveia que molta gent seguiria a la ciutat durant els mesos d’estiu. A més, va aparèixer un tercer objectiu derivat de les dificultats que es van anar observant al país a l’hora de programar activitat cultural. Calia demostrar que es podien fer esdeveniments culturals amb seguretat i que, malgrat que l’evolució sanitària ha estat complexa, el sector podia seguir treballant sense posar en risc el públic ni els mateixos professionals.

Així, es va crear una graella amb prop de 70 espectacles de diverses disciplines musicals i teatrals, duts a terme per artistes locals, que serien representats en múltiples escenaris, sovint poc convencionals, i distribuïts pels barris de Lleida, sempre amb aforaments reduïts.

Tot i tractar-se d’una programació totalment de franc per al públic, calia fer reserva prèvia de les localitats, ja fos via web o telefònica, per gestionar els aforaments i garantir la traçabilitat, mentre la difusió es feia bàsicament per mitjans digitals. Som conscients que aquesta via presentava dos problemes: per una banda, podia limitar l’accés a aquella població que no té accés a mitjans digitals i, per l’altra, era fàcil que, en ser de franc, es fessin reserves que després no s’utilitzessin. D’alguna manera, un problema va compensar l’altre. Efectivament, una part de les reserves no es materialitzava amb presència a l’espectacle i això facilitava que alguns veïns que s’atansaven poguessin, previ registre manual, entrar a l’esdeveniment.

L’arrancada de Fase Cultura va ser complicada en coincidir amb el segon confinament. Això va fer repensar el format dels primers espectacles, que es van enregistrar i difondre en format videogràfic, fet que va produir peces molt singulars com el concert d’arpa i botellòfon al Dipòsit de l’Aigua o les representacions dins la Seu Vella, entre d’altres. Cal agrair la generositat i capacitat d’adaptació de les companyies durant aquells dies.

Finalment, es van poder iniciar els espectacles amb públic presencial, amb un creixement progressiu de l’assistència i el cartell d’“entrades exhaurides” en molts espectacles. A data de 27 d’agost, amb 43 espectacles presencials duts a terme, podem sumar 2.977 espectadors, que signifiquen prop d’un 75% d’ocupació quan la mitjana de les temporades “convencionals” acostuma a estar sobre el 60%.

A falta de les dades dels espectacles que seguiran fins al 13 de setembre, creiem que s’han assolit els objectius previstos inicialment. Però sobretot volem donar les gràcies als artistes, companyies i empreses per la seva resiliència, gràcies també al públic, que ha estat fidel al compromís amb la cultura i, ja personalment i també en nom del regidor Ignasi Amor, moltíssimes gràcies als tècnics i tècniques de les regidories que amb la seva perseverança han fet possible Fase Cultura.

Fase Cultura, resiliència, compromís i perseverança

Fase Cultura, resiliència, compromís i perseverançaSEGRE

tracking