SEGRE
Poesia que ens retorna l’esperança

Poesia que ens retorna l’esperançaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Marxa el fred i les lletres frisen per escampar-se a ritme de poesia. El passat dilluns 21 de març arrencava Poesia Lleida 2022 amb l’exposició ‘La mirada del poeta, l’escriptura del fotògraf’ a l’Escola d’Arts Municipal Leandre Cristòfol.

Disset poetes lleidatans interpretats per disset fotògrafs, alumnes i exalumnes de l’Escola, en un diàleg creatiu magnífic. Van continuar J.M. Sala Valldaura, Teresa Pascual i Francesc Parcerisas al Cafè del Teatre recitant obra pròpia a Més enllà de les paraules. El Dia Mundial de la Poesia es cloïa amb un homenatge a Guillem Viladot de la mà de Teresa Ibars, Manuel Guerrero i Pau Minguet acompanyats de Montse Gort que feu la lectura de poemes del creador agramuntí.

Recordem que l’Any Viladot, en el centenari del seu naixement, se celebra a Lleida amb diversos actes en què participen el Museu Morera, La Panera i Poesia Lleida. De fet, un aforisme de Guillem Viladot ha acompanyat el cartell del festival: “Som nomenclatura de silencis. Qui, al bell mig?” Després d’un 2020 sense Poesia Lleida i un 2021 amb una versió reduïda, el retorn amb força de l’edició 2022 és un senyal inequívoc que ja podem desplegar l’acció cultural presencial amb tota l’energia que ens sigui possible.

Han estat dos anys difícils per a tots i totes, amb moments de tristesa i desesperança, en els quals la cultura ha estat un refugi sovint íntim i sempre reconfortant. Però la cultura està creada per poder ser compartida o, si més no, és quan la compartim quan assoleix el seu sentit més complet. En la segona jornada de Poesia Lleida vam poder escoltar Eduard Batlle, Gonzalo Escarpa i Laia Malo, seguit d’un combat poètic en què en un extrem del ring es cordà els guants Maria Sevilla per enfrontar-se a Pol Guasch.

El dia es completà amb el segon homenatge del festival, en el centenari del naixement de Joan Fuster, amb un diàleg entre Joan. F. Mira, Enric Sòria i Carme Vidal Huguet, acompanyats amb lectures de Josep Pedrals.El darrer dia va permetre escoltar les veus i la poesia de quatre joves.

Núria Contreras, Joan Deusa, Carla Fajardo i Anna Gas van recitar acompanyats del Col·lectiu Free’t amb la seva particular forma de musicar el que s’esdevé al seu voltant. El Festival es tancà amb el tercer homenatge dedicat a Gabriel Ferrater –també és el seu any– amb la participació de Sam Abrams, Jordi Cornudella, Marta Pessarrodona i Andreu Gomila.Per a l’any que ve plantejarem el repte de dur la poesia a alguns espais quotidians on no esperaríem trobar-la, potser perquè molts d’aquests llocs necessiten poesia per ser llegits i entesos. La poètica visual ens va arribar amb la 26a edició d’Animac, del 28 de febrer al 6 de març.

Enguany més de 14.000 alumnes han participat en les sessions escolars, la meitat presencials i l’altra meitat online. El festival ha comptat amb l’assistència de 140 professionals acreditats, més de 300 participants a l’Animac Campus i prop de 5.000 espectadors a les projeccions. El premi trajectòria, a títol pòstum, va ser per al dibuixant lleidatà Miguel Gallardo.

Els originals de les obres que va donar generosament el 2020 al Museu Morera permetran explicar el seu món creatiu, des de Makoki a Maria y yo, per seguir fent-nos gaudir del seu art com a il·lustrador.I ara ja estem preparant Sant Jordi, que després de l’èxit de l’any passat amb la ubicació de les parades professionals de llibres a l’avinguda Francesc Macià però amb la recança de no haver pogut autoritzar la presència d’entitats, el volem dur enguany al màxim nivell ocupant l’eix de rambla Ferran. Ja sense limitacions d’aforament i amb la possibilitat de participar-hi totes les entitats que ho desitgin, pretenem que la rambla es converteixi en una festa dedicada al llibre i les flors. Us hi esperem a tots i totes, perquè la poesia i les lletres ens retornen l’esperança.

Poesia que ens retorna l’esperança

Poesia que ens retorna l’esperançaSEGRE

tracking