SEGRE

REPORTATGE TURISME

Turisme que va sobre rodes a les Garrigues

Les Garrigues és la comarca lleidatana amb més àrees per a autocaravanes, majoritàriament promogudes per ajuntaments i amb serveis gratis per atreure visitants || L'associació de càmpings planteja limitar la inversió pública en aquests equipaments al considerar-los “competència deslleial”

Els holandesos Karin Kamphuijs i Erik Sauer, amb la seua autocaravana a Vinya Vilars d’Arbeca.

Els holandesos Karin Kamphuijs i Erik Sauer, amb la seua autocaravana a Vinya Vilars d’Arbeca.A. GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comarca de les Garrigues és la que té més àrees de serveis per a autocaravanes de Lleida. La primera es va crear fa gairebé deu anys a Arbeca i és de titularitat privada, i en els últims sis se n’han habilitat més de mitja dotzena, la majoria promogudes pels ajuntaments. Ofereixen serveis gratuïts com connexió elèctrica per al vehicle, aigua potable, instal·lacions per abocar les aigües residuals, dutxes, barbacoes, zones de joc i fins i tot internet.

L’ajuntament de Fulleda és dels pocs que cobren per això una taxa de tot just cinc euros “per cobrir despeses”, mentre que la majoria, com a Bovera, Vinaixa, les Borges Blanques, l’Albi, la Pobla de Cérvoles i Tarrés, permeten l’accés gratuït als turistes. Els consistoris busquen així atreure activitat turística a la comarca durant els mesos de Setmana Santa i estiu per dinamitzar l’economia local. “Som un poble molt petit i amb l’arribada d’un parell d’autocaravanes un cap de setmana, el consum es dispara, dona vida als nostres veïns i ens ajuda a sobreviure”, explica l’alcalde de Tarrés, Ramon Maria Arbós.

El primer ajuntament a apostar a aquest tipus de turisme va ser el de Bovera. “Quan vaig començar amb el projecte d’una àrea d’autocaravanes em van tractar de boig i ara molts han seguit el meu exemple”, es va congratular l’alcalde de Bovera, Òscar Acero. El municipi va acollir la setmana passada la trobada anual d’autocaravanes que se celebra des del 2006 i coincideix amb la Festa de la Clotxa.

“Els turistes que venen a dinar a aquesta festa o o qualsevol altre dia ja no són forasters per a nosaltres”, va emfatitzar Acero.L’oficina comarcal de turisme de les Garrigues promociona el turisme en autocaravana a les seues publicacions. Calcula que a la comarca hi ha al voltant d’un centenar de places amb accés a serveis bàsics, malgrat que n’hi ha moltes altres que són només aparcaments. “Cada vegada més visitants descobreixen la nostra comarca gràcies als espais per a autocaravanes”, indiquen fonts de Turisme de les Garrigues.Dos de les principals aplicacions que utilitzen els turistes en atutocaravana, AreasAc i Park4Night, assenyalen el Segrià com la segona comarca lleidatana amb més àrees de descans, amb sis, a Gimenells, Aitona, la Granja d’Escarp, Alfés, Soses i la ciutat de Lleida.

La segueix el Pla d’Urgell, amb tres, a Sidamon, Vallverd i Ivars d’Urgell, així com altres a la Noguera, l’Urgell i la Segarra. Al Pirineu abunden més els càmpings.Precisament la presidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, Cel Feliu, creu que la normativa hauria de posar límit a la inversió pública en aquest tipus d’equipaments turístics. Els considera una “competència deslleial” perquè “a més de ser gratuïts, no cobren taxa turística ni registren els usuaris com exigeix la normativa”, va argumentar Feliu.

La responsable d’aquesta entitat, integrada a la Federació d’Hostaleria de Lleida, va valorar que els ajuntaments “no donen cap oportunitat als promotors privats, quan haurien de donar-los ajuda per emprendre aquest tipus de negocis”. En la mateixa línia es va manifestar Xavier Gaya, promotor d’una de les poques àrees privades per a autocaravanes de les Garrigues, al municipi dels Omellons. Gaya regenta un comerç en aquesta localitat i va decidir complementar-lo en el seu dia posant en marxa un pàrquing per a autocaravanes.

“No puc competir amb els serveis que ofereixen els ajuntaments perquè seria ruïnós”, va lamentar Gaya.

“Venim d’Holanda i és la millor manera de viatjar sense plans”

Fa més d’un any que una parella de jubilats holandesos va decidir emprendre unes llargues vacances amb una autocaravana que s’acabaven de comprar. Van sortir el febrer de l’any passat, viatjant per França i recorrent tot Espanya i Portugal.

Ara són a Arbeca, a l’única àrea privada de les Garrigues que regenta l’empresa vinícola Vinya Vilars. “Estem encantats amb aquest tipus de serveis, perquè són de més qualitat que a Holanda, i a més molts són gratis, com en aquest celler”, explica Karin Kamphuijs. El seu marit, Erik Sauer, assegura que “encara que el fet que fos gratis no és una prioritat per a nosaltres a l’hora de triar destinació, ens vam trobar amb algunes àrees que ens han exigit massa diners”.

Karin i Sauer valoren que l’autocaravana els permeti viatjar sense plans. “Només ens guiem pel clima”, puntualitzen. A Arbeca han trobat l’oportunitat de passar uns dies de relax i amb tots els serveis gratis.

“Només lamento que la dutxa sigui d’aigua freda”, fa broma Karin.

“No ens espanten els projectes d’ajuntaments”

El celler Vinya Vilars té una esplanada habilitada per a gairebé quaranta autocaravanes i tots els seus serveis. Van apostar fa un any per oferir-los gratis per donar un valor afegit al celler.

No hi ha cap condició per a l’estada, però gairebé tots els turistes que hi estacionen acaben comprant els seus vins. “No ens espanten els projectes dels ajuntaments i de fet els trobem positius per dinamitzar els nostres pobles i desenvolupar el territori”, explica una de les responsables de l’empresa, María José Pérez.

Autocaravanes estacionades la setmana passada a Bovera, que va celebrar la seua trobada anual.

Autocaravanes estacionades la setmana passada a Bovera, que va celebrar la seua trobada anual.A. GONZÁLEZ

tracking