SEGRE

COMUNICACIóN

"Les xarxes socials no salvaran a la premsa"

Així ho afirmen experts en el Congrés de Periodisme Digital d’Osca

"Les xarxes socials no salvaran a la premsa"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 19 Congrés de Periodisme Digital d’Osca ha constatat en debats i taules rodones que les xarxes socials no poden salvar en l’actualitat la premsa malgrat ser vehicle de transport de la informació, i que el compromís amb la veritat i la passió per donar-la a conèixer són essencials.

Aquesta presa de posició del congrés queda reflectida al document de conclusions elaborat pels seus organitzadors després de dos intensos dies de debat en què la lluita de la dona per la igualtat de drets i reivindicació del treball del periodista professional s’han convertit en temes centrals.

La precarietat en la professió periodística impedeix que la informació política, cada vegada més demandada per les noves generacions de lectors, es pugui desenvolupar de forma adequada i redueix els professionals a "ballar al son que marquen els partits amb la repicadissa dels seus tuits".

Periodistes orquestra, destaca el document de conclusions, la situació de les quals no els permet "deixar plantats" portaveus que convoquen rodes de premsa sense preguntes o a través de pantalles de plasma.

Durant la cita s’ha advertit, en relació amb aquest punt, que la precarietat i l’"obsessió" dels mitjans per les xifres d’audiència dificulten la possibilitat de fer una anàlisi més profunda de la situació.

D’altra banda, el congrés ha permès establir que la responsabilitat de les falòrnies i falses notícies que s’estenencom a "plagues" per les xarxes socials no és d’aquestes sinó dels mitjans que les propaguen o les fabriquen.

Una situació, va advertir en una taula de debat la directora del diari Público, Ana Pardo de Vera, que fa que en el periodisme res no sigui incompatible amb la mentida, ni tan sols les dades, i que exigeix responsabilitat per part del professional, com a manera de contrarestar aquesta situació.

Els experts van dir els congressistes que les xarxes socials no poden salvar ni substituir al periodisme ja que el seu negoci no és la informació sinó el seu transport, i que "poden tancar l’aixeta de l’audiència amb la mateixa facilitat amb què el van obrir".

Per la seua part, els professionals del periodisme han insistit aquests dies en temes com la tragèdia de les 180 milions de persones desplaçades per la desesperació o les guerres i en el fet que només es capta l’atenció quan una d’elles mor en una platja o en una tanca.

Davant d’aquesta situació, que porta a plantejar qüestions transcendentals com el canvi climàtic com una "anècdota", aquests professionals s’han mostrat unànimes en les seues intervencions: "Fa falta més periodisme, no menys."

També s’ha reivindicat durant el congrés un periodisme dirigit a criticar i denunciar les "males pràctiques" en la professió, així com a "desmuntar falòrnies i dissoldre les mentides a cop d’una maleïda hemeroteca".

"El periodisme és passió i compromís", ha ressaltat en la conferència final del congrés el conegut reporter gràfic Gervasio Sánchez, claus per dur a terme una tasca dirigida a "incomodar en poder".

tracking