SEGRE

LLIBRES NOVETAT

Homenatge literari a Arbeca

L'escriptor Marc Artigau recorda les arrels familiars a la seua nova novel·la, 'Jo era el món' || Ambienta en una imaginària Arveda el paisatge de les Garrigues

L’escriptor i dramaturg Marc Artigau va presentar ahir a Barcelona la seua nova novel·la, ‘Jo era el món’.

L’escriptor i dramaturg Marc Artigau va presentar ahir a Barcelona la seua nova novel·la, ‘Jo era el món’.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i dramaturg Marc Artigau, guanyador del Premi Josep Pla 2019 amb La vigília, torna al primer pla literari amb un nou títol, Jo era el món (Destino), una novel·la ambientada a Arveda, nom fictici inspirat en l’Arbeca on va nàixer la seua mare i que ell coneix molt bé. “No li he posat Arbeca perquè seria injust, el que apareix a la novel·la no és exactament aquest poble.

La gent que surt a la història no existeix”, va reconèixer Artigau. Tanmateix, volia rendir un homenatge a aquesta zona “entre les Garrigues i el Pla d’Urgell”.

“Tenia ganes d’explicar aquella terra, aquelles olors, aquelles oliveres..., i això em servia de paisatge per a la meua història”, va afegir..

Jo era el món tracta la fugida i la posterior desaparició d’una adolescent de 17 anys del seu poble. Artigau va explicar que volia escriure sobre la vulnerabilitat. “Una de les reflexions del llibre és com creiem que construïm la nostra vida sobre unes seguretats i, de sobte, un petit missatge, un comentari, un record o una cosa que sembla que no sigui tan greu, ho pot trastocar tot.”

L’escriptor barceloní recrea la terra, les olors i les oliveres de l’Arbeca on va nàixer la seua mare

La novel·la transcorre a començaments del 2000, va detallar l’autor, perquè llavors no hi havia xarxes socials. “M’interessava que aquesta adolescent vol cridar l’atenció i agradar, i he volgut situar-la abans de les xarxes socials”, va comentar Artigau, que va donar les “gràcies per haver gaudit d’una adolescència sense xarxes socials”.

El fet de situar la novel·la en un moment en què no tothom tenia mòbil fa que encara fos difícil poder rastrejar les persones. L’adolescent protagonista viu en un poble que als seus ulls és petit i vol viatjar i conèixer nois que siguin diferents dels que coneix a Arveda.

En aquest sentit, el llibre també reivindica “el dret de poder començar una aventura”. “El dret fonamental de fugir li va molt bé a una adolescent”, va remarcar l’autor.

Artigau, que col·labora a El món a Rac1 amb un microrelat cada dia, va escriure amb Jordi Basté les novel·les negres Un home cau i Els coloms de la Boqueria. De fet, l’escriptor va avançar que “si tot va bé” tots dos tancaran la trilogia amb un pròxim llibre.

tracking