SEGRE

LITERATURA PUBLICACIONS

Rere els passos de García Lorca

El lleidatà Salvador Giné publica un llibre en el qual recorre l'itinerari vital del poeta andalús per Catalunya, on va triomfar com a dramaturg || “Es va quedar amb les ganes d'escoltar garrotins”

Salvador Giné, amb el llibre sobre l’empremta de Lorca a Catalunya.

Salvador Giné, amb el llibre sobre l’empremta de Lorca a Catalunya.A.S.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Setmana Santa del 1925 Salvador Dalí va convidar el seu company de la Residencia de Estudiantes Federico García Lorca a passar les vacances amb la seua família. Va ser el primer contacte del poeta andalús amb Catalunya.

Un viatge iniciàtic. Des d’aleshores, i fins al gener del 1936, Lorca va ser un habitual d’aquestes terres.

L’autor lleidatà Salvador Giné ha seguit el rastre del poeta al llibre Federico García Lorca a Catalunya (Viena Edicions), un recorregut per escenaris molt coneguts en l’itinerari vital de l’autor de Poeta en Nueva York, com Cadaqués o Barcelona, però també per poblacions com l’Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Mataró, Terrassa, Molins de Rei, Badalona, Igualada... “No és un estudi sobre la seua obra ni una biografia”, adverteix, “això ja ho han fet autors que coneixen millor la seua vida i la seua obra que jo”.

L’originalitat del llibre de Giné és que a través de les seues pàgines es poden seguir els passos de Lorca. “Des dels teatres en els quals va triomfar fins a les cafeteries, restaurants o pastisseries que va freqüentar i que encara continuen oberts.” Fins i tot assenyala on és una casa “que li semblava horrorosa i que encara segueix dreta”.

A Vic no es va estrenar ‘Yerma’, amb Margarida Xirgu de protagonista. Es va prohibir per escandalosa

Giné també dona a conèixer la gran controvèrsia que va suposar l’estrena de Yerma, que es va prohibir a Vic i va aixecar polseguera a Igualada, segons es recull a les actes de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera.

No hi ha constància que Lorca visités les comarques de Lleida, però sí que va expressar el seu desig de visitar-les al periodista i amic Luis Capdevila. “Un dia, Luis, has de portar-nos a Lleida per veure com hi ballen el garrotín”, li va dir.

Així ho va deixar escrit aquest periodista el 1972 en un article publicat a La Vanguardia en què recordava l’amistat amb el poeta. “I no sé si va arribar a conèixer Agelet i Garriga, però el poeta lleidatà tenia un dibuix de Lorca, així que és probable.” El llibre de Giné, amb pròlegs dels estudiosos de la figura de Lorca Antonina Rodrigo i Víctor Fernández, inclou fotografies del lleidatà Antonio Galeote.

“És gairebé com una guia turística en què s’alternen escenaris molt coneguts amb altres que no ho són tant, com per exemple el Casal del Metge de Via Laietana, que encara existeix”.

Surt avui a la venda i es presenta el dia 19

Federico García Lorca a Catalunya surt avui a la venda i es presentarà el dia 19 a la llibreria Caselles a les 12.00 amb una xarrada entre el periodista del Grup SEGRE Josep M. Sanuy i l’autor.

Salvador Giné, amb el llibre sobre l’empremta de Lorca a Catalunya.

Salvador Giné, amb el llibre sobre l’empremta de Lorca a Catalunya.A.S.M.

Salvador Giné, amb el llibre sobre l’empremta de Lorca a Catalunya.

Salvador Giné, amb el llibre sobre l’empremta de Lorca a Catalunya.A.S.M.

tracking