SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES NOVETAT

El llegat de Ramon Molins

El fundador de Zum Zum Teatre estrena a la Fira Mediterrània de Manresa 'El Testament' || L'actor i director lleidatà, per primera vegada sol en escena

Ramon Molins, dissabte passat en l’estrena d’‘El Testament’ a la Fira Mediterrània de Manresa.

Ramon Molins, dissabte passat en l’estrena d’‘El Testament’ a la Fira Mediterrània de Manresa.FIRA MEDITERRÀNIA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’actor i director lleidatà Ramon Molins porta més de tres dècades actuant davant del públic amb la companyia Zum Zum Teatre, però “ara m’ha fet una mica de vergonyeta estar sol a l’escenari, fins i tot saludar al final de l’obra”. Va ser la sensació que va experimentar el cap de setmana passat a l’Auditori de Manresa, en el marc de la Fira Mediterrània, on va estrenar el seu nou projecte, El Testament, un repte més en la seua trajectòria teatral. Una obra que va nàixer en ple confinament per la pandèmia.

“La primera setmana en què ens van tancar a casa vaig estar donant voltes al que havia parlat uns dies abans amb el dramaturg basc Jokin Oregi, una conversa de bar sobre la vida i la mort”, va recordar ahir el dramaturg lleidatà. I llavors li va passar pel cap la idea del testament, del llegat. “Cal morir-se per deixar res en herència? He teatralitzat la meua resposta en un espectacle d’una hora, en el qual em despullo una mica davant del públic”, va explicar Molins sobre un muntatge basat en la seua pròpia vida real, un testament en vida ple de records i identitats.

El seu primer monòleg, en una dramatúrgia amb protagonisme també per al teatre d’objectes, gaudint de la col·laboració de tot un referent a Espanya en aquest gènere, els responsables de la companyia El Patio de Logroño, premiats en certàmens com el Feten de Gijón o la Fira de Titelles de Lleida. “És un monòleg per a adults, en el qual es riu molt però en el qual també hi ha llàgrimes, com la vida mateixa”, va assenyalar l’actor i director lleidatà sobre aquest nou pas endavant professional. “Fer teatre és com caminar amb xanques, si pares caus. Sempre cal buscar reptes nous que et posin les piles”, va concloure.

“Encara fa por programar teatre adult també per a nens”

Amb Zum Zum, Molins té una màxima: “Fer teatre per a adults a partir de 4 anys.” “Els nens no són tontos, estan ben equipats per entendre el teatre, emocionar-se i disfrutar”, assegura aquest especialista en teatre familiar. “Però costa molt trencar el sostre de vidre del teatre infantil”, lamenta.

Molins critica que “el mercat continua demanant sucre; a diferència del cine o la TV, als programadors de teatre els fa por les propostes més adultes per a nens”. El Testament s’estrenarà a Lleida al Teatre de l’Escorxador el proper desembre.

tracking