SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIA

Es desploma part de la torre d'un castell en ruïnes a la Segarra

Es desploma part de la torre de la fortificació de Castellmeià || Els Mossos ho van constatar per la denúncia d'un furt a l'enclavament de Torrefeta i Florejacs

L’enfonsament ha estat des de la mateixa base de la torre del castell i té uns cinc metres d’altura.

L’enfonsament ha estat des de la mateixa base de la torre del castell i té uns cinc metres d’altura.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Torrefeta i Florejacs, Josep M. Castella, va manifestar ahir la preocupació per l’enfonsament de la base de la torre principal de la fortificació medieval de Castellmeià. La part afectada té una longitud d’uns cinc metres des de la base i uns quatre metres d’ample i segons Castellà, “si arriben pluges abundants podria enfonsar-se tota la torre”.

Els Mossos d’Esquadra van alertar de l’ensorrament el consistori el passat 25 d’agost després de ser avisats que havien robat a l’interior del castell. La fortificació, de propietat privada, està habitada pels propietaris com a segona residència. Després de forçar les portes principals del castell sense resultat, els lladres van entrar per un pati del darrere i es van emportar mobiliari i electrodomèstics.

L’alcalde de Torrefeta i Florejacs va explicar que fa uns anys ja es van realitzar alguns informes per les esquerdes que presentava la torre principal d’uns vint-i-cinc metres d’altura. Segons va indicar Josep M. Castella, en l’actualitat la zona que ha estat revisada per tècnics del consell i del departament de Cultura revesteix perill d’enfonsament i “més tractant-se d’una zona molt freqüentada pels turistes” comenta.

L’alcalde va manifestar que està pendent del resultat dels últims informes que decidiran com hauria d’apuntalar-se la torre per evitar que caigui, o altrament tancar-hi l’accés. Així mateix, va manifestar que buscarà ajudes de les administracions.Es tracta d’una edificació particular però és un dels castells més visitats pels turistes que recorren la Ruta dels Castells del Sió. Es tracta d’una fortificació del segle XI que marcava el límit dels dominis dels comtats de Barcelona i la Seu d’Urgell inicialment fundat per Guillem de Lavança que va ser desposseït dels seus béns pel comtat d’Urgell.

És una fortificació aïllada que va ser reformada al segle XVI com a palau residencial i al costat hi ha l’església romànica de Santa Maria de Castellmeià. La setmana passada, En Comú Podem va formular una pregunta al Parlament en què demanava una intervenció en aquesta fortificació i al castell de les Oluges, que també ha tingut enfonsaments.

tracking