SEGRE

INICIATIVES PREVENCIÓ

Un autobús per guanyar en salut

El Bus de la Salut detecta plaques de greix a les artèries en el 68% dels lleidatans que l’han visitat des del 2015 || La Diputació finança la iniciativa quatre anys més amb 425.000 euros anuals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 68 per cent dels 6.755 lleidatans que en els últims tres anys s’han sotmès a proves mèdiques al Bus de la Salut tenen plaques de greix a les artèries que dificulten la circulació de la sang i que poden provocar malalties cardiovasculars. Aquesta és la principal conclusió de totes les dades recollides a través d’aquesta iniciativa pionera que la Diputació va posar en marxa l’any 2015, en col·laboració amb la Fundació Renal Jaume Arnó, la Udetma de l’IRB Lleida i el departament de Salut, per detectar precoçment malalties vasculars i renals en persones amb factors de risc i prevenir així morts o discapacitats. Per fer-ho, en aquests tres anys de projecte s’ha citat lleidatans d’entre quaranta-cinc i setanta anys amb hipertensió, obesitat, colesterol, fumadors o exfumadors, per sotmetre’ls a diferents proves.

A banda de detectar greix a les artèries en més de 4.600 d’ells, que desconeixien que tenien aquest problema i que ara ja són tractats per prevenir problemes futurs, cinquanta-un van haver de ser derivats al servei de Neurologia ja que la situació era més greu i en tretze més van trobar una aneurisma a l’aorta abdominal. Altres resultats destacats d’aquest balanç dels primers tres anys és que en un 14,5 per cent de les persones es va detectar hipertensió, fet que desconeixien, i més de la meitat dels hipertensos presentaven un mal control de la malaltia. A més, un 15 per cent era candidat a una malaltia renal, un percentatge similar tenia la funció pulmonar per sota de la mitjana i el 20 per cent presentava colesterol alt. Més de la meitat fa menys exercici físic del recomanat i tan sols un 8 per cent tenia una alta adherència a la dieta mediterrània. Tenint en compte que l’objectiu és continuar avançant, la Diputació firmarà pròximament un conveni per donar continuïtat al projecte durant els propers quatre anys, amb una aportació anual de 425.000 euros.

A la recerca de ‘partners’ per a un projecte europeu A banda de ser reconegut amb un segell de qualitat a Europa, responsables del Bus de la Salut han participat recentment en una reunió a Brussel·les que tenia com a objectiu buscar partners per a la presentació d’un projecte cardiovascular i de medicina personalitzada i estendre’l a nivell europeu. A més, durant els pròxims anys, el Bus de la Salut també incorporarà factors relacionats amb la problemàtica ja que estudis estatals han constatat la relació entre factors socioeconòmics i els problemes de salut.

Imatge d’arxiu del Bus de la Salut, en funcionament des del 2015, al seu pas per Almacelles.

Imatge d’arxiu del Bus de la Salut, en funcionament des del 2015, al seu pas per Almacelles.SEGRE

Imatge d’arxiu del Bus de la Salut, en funcionament des del 2015, al seu pas per Almacelles.

Imatge d’arxiu del Bus de la Salut, en funcionament des del 2015, al seu pas per Almacelles.SEGRE

tracking