SEGRE

TRADICIONS CERTAMEN

El Segar i el Batre de la Fuliola es renova

La festa que rememora l'antiga manera de collir obre una nova etapa centrada en la formació i la participació popular || Els primers 'alumnes' van practicar ahir amb la dalla i les garbes

Alguns dels organitzadors i participants ahir en la primera jornada del Segar i Batre de la Fuliola, que seguirà el proper dia 11.

Alguns dels organitzadors i participants ahir en la primera jornada del Segar i Batre de la Fuliola, que seguirà el proper dia 11.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la suspensió l’any passat per la pandèmia, les festes del Segar i el Batre de la Fuliola també han trampejat el perill de desaparèixer al cap de 40 anys d’història obrint una nova etapa centrada en la formació i la participació popular. Lluïsa Solsona, presidenta de la nova junta organitzadora, va explicar ahir que “volem transformar-la i adaptar-la amb l’objectiu de fer unes festes més participatives i encarades a la formació”.

En aquest sentit, va assenyalar que “no volem que el visitant vingui només a mirar sinó que també pugui tocar les eines tradicionals, provar-les seguint les indicacions dels experts, i que pugui jugar amb les garbes i el blat”. Solsona va reconèixer les dificultats per les quals passa el certamen: “Som conscients que és difícil que la festa torni a ser com abans i que mantinguem una gran flota de segadors i batedores com teníem, però no hem perdut l’esperança i apostem per transformar el certamen centrant-nos en la participació del públic i en la formació.”.

Així, entre els alumnes del primer taller de sega celebrat ahir hi havia Mireia Pedro, que va valorar positivament l’experiència: “És la primera vegada i és una cosa molt diferent i nova però en tenia moltes ganes; en el meu cas se m’ha donat millor fer les garbes que utilitzar la dalla.” Pedro va destacar que “la festa mostra l’evolució del treball al camp i, al provar-ho, veus realment el canvi que ha suposat. Només des de la falç a la dalla ja va suposar un gran avenç, i després amb les diferents màquines”. També va animar a participar-hi per “recordar com han evolucionat les tasques al camp”.

La nova presidenta de l’associació, Lluïsa Solsona, aposta per convertir els espectadors en ‘alumnes’

Per la seua part, l’alcalde, Jaume Ferrer, va assegurar que “estem molt il·lusionats que la festa pugui continuar i des de l’ajuntament donem el nostre suport per aconseguir-ho”.La festa del Batre serà el diumenge 11 de juliol, en una jornada que es completarà amb un concert de Lo Pardal Roquer. La vigília s’impartirà un taller de cuina entorn del menjar típic dels segadors i batedors amb sopar posterior.

Solsona va animar la gent a assistir-hi el dia 11: “Ens trobaran aquí a partir de les 9.00 hores. Hi haurà una senzilla demostració de les tasques de segar i de trillar, amb un barret i un mocador de regal per als alumnes.

tracking