SEGRE
Alfred Russel Wallace

Alfred Russel Wallace

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta és una història admirable sobre dues persones que no es coneixien, que van treballar per separat i en condicions molt dures durant anys, i que només al final es van trobar i es van entendre, regalant-nos un llegat descomunal. Dues persones i un sol nom: darwinisme. Podria haver sigut també wallacisme?

Alfred Russel Wallace (1823) era 14 anys més jove que Darwin. No venia d’una família acomodada i s’havia de guanyar cada dia el jornal per viure. No es coneixien, però la lectura d’El viatge del Beagle (1839), de Darwin, va inspirar Wallace a recórrer el món, i a recollir exemplars de plantes, animals i fòssils, per a estudiar-los i vendre’ls a museus i col·leccionistes per guanyar-se la vida. L’any 1848 va adreçar-se cap a l’Amazonia, on va seguir el Rio Negro i el seu afluent Rio dos Uapés, amb moltes penalitats.

De tornada a Europa, amb l’equipatge ple d’exemplars, el vaixell Helen on viatjava es va incendiar, i amb la tripulació va sobreviure a dures penes als bots salvavides, mentre veia els animals i plantes que havia recollit cremant-se i enfonsant-se a l’Atlàntic. Després de deu dies agònics a l’oceà, van ser rescatats per un altre vaixell rumb a Londres.Tot i la desgràcia, un cop refet, Wallace va posar proa cap a Malàisia.

En aquest segon viatge es va adonar de la diferència entre les espècies de Filipines, Borneo, Java i Bali, al nord-oest, i les del sud-est, a les Cèlebes, Moluques i Papua Nova Guinea. Va pensar, com Darwin a les Galápagos, que antigament unes illes havien constituït una unitat separada de les altres, i la flora i fauna haurien evolucionat per separat, i també les que havia trobat a l’Amazones.

Va dibuixar entre els dos grups la que ara es coneix com Línia de Wallace. Avui se sap que les oscil·lacions del nivell de l’oceà degudes a les glaciacions van connectar cadascun dels dos blocs per dins, cosa que permetia la lliure circulació dels animals, però a la línia de Wallace hi ha una fossa a la subducció entre les plaques d’Australàsia i d’Euràsia, sempre inundada i que crea un canal d’un mínim de 100 km d’ample, i les espècies d’una i altra banda no es van poder trobar, barrejar, competir i coevolucionar.Wallace va escriure’s amb Darwin, i aquest va veure que tenia madura una idea que ell mateix havia desenvolupat i no publicat per por a les reaccions: l’evolució per selecció natural. Wallace va reconèixer la preeminència de Darwin i els dos van presentar el nou model gairebé alhora. Un exemple per a la ciència.

tracking