SEGRE
Dotze pobles, cinc rutes

Dotze pobles, cinc rutesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El terme de Torrefeta i Florejacs és el més extens de la Segarra –envolta pel nord, per ponent i pel sud la vila de Guissona– i consta de dotze nuclis que encara compten amb veïns. El seu ajuntament acaba de presentar un pla de divulgació dels atractius que ofereix el municipi als possibles visitants, en forma de fullet de gran format que es pot trobar ja en oficines d’informació turística de la comarca com les de Cervera, Guissona o el castell de Concabella (i es pot demanar per telèfon o correu al mateix consistori: 973520286, ajuntament@torrefeta.ddl.net), l’ampliació de continguts específics a la web oficial i la culminació del projecte endegat en 2015 consistent en la col·locació de senyals i plafons informatius a la dotzena de pobles agregats i en una vintena de masies.

Les cinc rutes temàtiques proposades poden ser seguides a peu, en bicicleta, a cavall o bé en cotxe o moto que no cal que siguin tot terreny, per carreteres sobretot secundàries, pistes rurals i camins en general força practicables, amb uns trajectes totals que oscil·len entre els 11 i els 30 quilòmetres. Comprenen els principals recursos paisatgístics i monumentals de diversos racons del terme, tenint sempre present el patrimoni històric i la tradició cultural d’aquells secans tan lírics, d’aire sobri i perfil ondulat, que van canviant d’aspecte amb la successió de les estacions, depenent de l’estat dels conreus i el color que hi predomina en cada fase de l’any.

L’anomenada ruta de l’arquitectura surt de Florejacs, passa per la pleta del mas Masuca i permet contemplar l’obra d’enginyeria del nou canal Segarra-Garrigues. La ruta de les masies transita per algunes d’aquestes edificacions d’origen medieval, els vilatges de Palou, Selvanera o Granollers i els patamolls pròxims a aquest darrer llogaret. La ruta del paisatge brinda unes vistes panoràmiques excepcionals de la plana de Guissona i el Pirineu, per exemple des del mirador de Palou. La ruta de la creu inclou, entre altres elements i escenaris de devoció popular, algunes ermites i el calvari de Gra o l’antic monestir de Teuladells. Finalment, la ruta de l’aigua ressegueix els cursos del torrent d’Oró i del riu Sió, amb tot un seguit de basses, peixeres, horts i antics molins.

Tres blats Forn de pa Els tres blats. Plaça Silvestre, 1, Florejacs, 669299017. www.elstresblats.cat La Marta i l’Óscar es van enamorar de Florejacs, hi van anar a viure i l’abril de 2015 hi van muntar un forn de pa en un antic corral, Els tres blats, després d’haver après l’ofici amb el mestre forner de Torrefeta. Volien retrobar les velles olors i textures del pa de sempre i fer-ne de nous emprant farines ecològiques, a base d’un procés manual, fermentacions llargues i bones primeres matèries. Aviat va funcionar el boca-orella i en 2016 van guanyar un premi al pa més innovador a la fira de Cervera. Els productes que elaboren poden ser adquirits in situ o via WhatsApp, per ser rebuts l’endemà encara calents: pa de pagès, pa de blat integral amb llavors o amb farines d’espelta o sègol, coques de sucre, de recapte, vegetal o de carabassa amb sobrassada, magdalenes, etc.

Dotze pobles, cinc rutes

Dotze pobles, cinc rutesSEGRE

Dotze pobles, cinc rutes

Dotze pobles, cinc rutesSEGRE

tracking