SEGRE
Imatges del romànic

Imatges del romànicTONI ANYÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Just passat València d’Àneu per la carretera que puja al port de la Bonaigua, un trencall a mà esquerra porta en quatre quilòmetres de ruta panoràmica fins a Son. Es recomana aparcar en una placeta de l’entrada, abans de posar-se a badar davant l’església parroquial d’aspecte imponent, com a conjunt arquitectònic de primera categoria o bé per parts: absis, campanar, comunidor...

Al fons del mateix carrer, un vell casalot de pedra que albergava l’escola local acull avui dia dos centres museístics de gran interès, en certa forma complementaris i visitables en una sola sessió, gestionats pel Centre de Documentació dels Pirineus (CEDPIR), una entitat cultural sense ànim de lucre formada per una quarantena de socis que hi aporten hores de feina i suport econòmic, a falta de subvencions oficials. Les dificultats pressupostàries expliquen el breu període d’obertura al públic del referit equipament en horari regular (de dimarts a diumenge, d’11 a 14 i de 17 a 19), que enguany serà des de la data de la seva inauguració, el passat 25 de juliol, fins només –atenció!– el pròxim 31 d’agost, si bé més tard es poden concertar visites trucant al 606873126. El preu de l’aportació voluntària és de 2 euros.

Al pis de dalt, funciona des de 2015 l’Espai del Món Rural, en què es poden veure un documental sobre el cicle de l’any al mateix poble de Son, enregistrat al llarg de 1985, que recull testimonis personals de gent gran, així com una col·lecció de fotos antigues cedides pels veïns i plafons informatius sobre diferents aspectes quotidians com la casa pirinenca, vida familiar, l’escola, el treball, festes i tradicions, a més de textos i fotografies del folklorista Ramon Violant i Simorra, fascinat per aquest vilatge.

Al pis de baix, el nou Punt d’Interpretació del Romànic del Pallars Sobirà, un projecte de l’antropòleg i fotògraf Toni Anyó, autor d’uns quants llibres divulgatius amb la col·laboració informàtica de Lluís Figuls. Una sala proveïda dels mitjans tecnològics més moderns, tipus 4K, pantalles interactives i audiovisuals, plafons estàtics i dinàmics en cinc idiomes, amb una extraordinària banda sonora de fons, com un suggestiu aparador virtual de diverses facetes del referit estil artístic: arquitectura religiosa, militar i civil, pintura mural o sobre taula, escultura en pedra o fusta... Opció de visites guiades, que inclouen l’església.

Comunidor CASA RAMONET Carrer Major, 9, Son, 973626415 L’espectacular església romànica de Sant Just i Sant Pastor de Son, construïda entre els segles XI i XII, d’una sola nau, destaca per l’absis amb arcuacions llombardes, l’elegant campanar i un comunidor, que és la torre on es posava el capellà per comunir o conjurar les tempestes mitjançant oracions i exorcismes, rematat per un graciós penell. A l’interior, un retaule gòtic del XV de Pere Espallargues (per visitar-la, truqueu abans a l’Ecomuseu d’Esterri: 973626436). Ben a prop, l’allotjament rural Casa Ramonet consta de dos acollidors apartaments d’entre 6 i 8 places cadascun, amb terrassa, jardí, barbacoa, cuina menjador ben equipada i vistes sensacionals de les valls d’Àneu.

Imatges del romànic

Imatges del romànicTONI ANYÓ

Imatges del romànic

Imatges del romànicTONI ANYÓ

tracking