SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta mateixa setmana, el dia 16 de maig, ha començat el mes del ramadà, segurament el més rellevant del calendari musulmà, en què és molt coneguda la pràctica del dejuni especial o sawm. Enguany aquest mes, el novè del calendari, finalitzarà el 15 de juny. Durant aquest període també es commemora la Nit del Destí (Laylát al-Qadr), en què l’Alcorà va ser revelat al profeta Mahoma. Si revisem quan comença el ramadà en altres anys, veurem que no coincideix en la mateixa data del nostre calendari, de fet l’inici es va avançant respecte el nostre calendari una mica més de deu dies cada any.

Aquest fet té un origen astronòmic i en com es defineix el calendari musulmà o àrab tradicional. Aquest és un calendari purament lunar, l’únic que s’utilitza en l’actualitat que no considera en cap moment el Sol per definir-lo, com sí que succeeix amb els lunisolars com el xinès o l’hebreu, o els solars com el nostre calendari (anomenat gregorià, cristià o occidental). El calendari musulmà té la base en una tradició sumèria de considerar 360 cicles de la lluna per definir un període de 30 anys. Per tant cada any té 12 cicles de la lluna o mesos, que a diferència dels nostres mesos es defineixen sincronitzats amb el cicle lunar amb una durada de 29 o 30 dies de forma alterna. D’aquesta manera un any musulmà tindria 354 dies, però per tal d’aproximar-se amb més precisió als cicles lunars es defineixen els anys abundants o embolístics, com els nostres anys de traspàs, en què el darrer mes en lloc de 29 té 30 dies.

En cada cicle de 30 anys hi ha 19 anys estàndard i 11 d’abundants, que fa d’aquesta manera que l’any mitjà musulmà duri 354,36 dies, mentre que el nostre calendari té un any mitjà de 365,25 dies per ajustar-se a l’òrbita de la Terra al voltant del Sol. Per tant, és aquesta diferència la que explica any rere any que el calendari musulmà s’avanci aquests 10 o 11 dies respecte del nostre calendari. Un altre fet a ressenyar és l’inici del calendari. Si el calendari cristià està definit en base al naixement de Jesús, en el cas del musulmà s’inicia en l’anomenada hègira. Aquest és el moment de la fugida de Mahoma cap a Medina per constituir la primera comunitat musulmana i que es data l’any 622 del calendari cristià. Per tant, actualment el calendari musulmà es troba en el seu any 1439 i s’iniciarà el 1440 el proper 12 de setembre.

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

tracking