SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En les darreres setmanes, hem sentit a parlar del nou projecte d’estació espacial xinesa, el motiu no era precisament per la bona praxi del projecte xinès sinó per la caiguda descontrolada a la Terra d’un dels propulsors que van portar les primeres peces d’aquesta estació a l’espai.

Però, què és una estació espacial? Segurament hem sentit molts cops a parlar de l’Estació Espacial Internacional, o ISS del seu nom anglès. Doncs una estació espacial no deixa de ser una casa a l’espai a tall de base d’exploració.

Si en el passat la humanitat creava colònies quan s’expandia a nous territoris, en el cas de l’espai l’estratègia és la creació d’estacions espacials.

Un cop superats els anys 60 i 70 de posar éssers humans a l’espai primer i arribar a la Lluna després, un dels objectius que es va plantejar era el tenir una base permanent a l’espai. D’aquesta manera poder realitzar estades més llargues per part d’astronautes que permetessin realitzar experiments i recerca en bones condicions d’habitabilitat.

Les cases espacials pioneres van ser principalment les derivades del projecte soviètic Saliut, que va constar de nou estacions operatives successivament entre 1971 i mitjans els anys 80, mentre que per la seva banda els americans van desenvolupar el projecte Skylab també a principis dels anys 70 però sense continuïtat.

Realment la primera gran estació espacial va ser la popular soviètica Mir, que significa “món i pau” en rus, que va ser una evolució de la vuitena estació del projecte Saliut i va ser concebuda com un element modular de manera que va permetre ser un gran referent des de l’any 1986 fins a la seva fi el 2001. De fet, la Mir va tenir la seua gran esplendor quan la guerra freda va acabar i la col·laboració entre exsoviètics i americans va arribar al punt àlgid el 1995 quan el transbordador Discovery americà s’acoblava per primer cop a la Mir, llavors ja de titularitat russa amb la Unió Soviètica desapareguda.

La col·laboració entre Rússia, EUA i Europa a la Mir ja formava part d’una estratègia conjunta de col·laboració a gran escala, la cursa espacial havia acabat i la humanitat de forma conjunta posava en marxa l’Estació Espacial Internacional amb la primera tripulació a finals de l’any 2000.

Ara bé amb la irrupció de les noves potències, com la Xina, potser es reobrirà una nova cursa espacial?

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

tracking