SEGRE

ÀMBIT RURAL

L'envelliment i l'escassa mida de les parcel·les, handicaps de l'Horta

Els pagesos demanen millorar camins, recs i seguretat i menys restriccions urbanístiques || La Paeria celebra el dia 20 un congrés per planificar-ne el futur

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Horta presenta un “notable grau d’envelliment”, amb un 27% de residents de més de 65 anys i, encara que una part correspon a la presència de geriàtrics, la xifra supera gairebé en 12 punts la mitjana de la ciutat i deixa una piràmide d’edat similar a la de comarques rurals estancades. Aquest és un dels handicaps d’aquesta zona de la ciutat, juntament amb l’escassa mida de les finques, atès que un 70% estan per sota d’1,5 hectàrees, xifra molt inferior al llindar mínim de rendibilitat, i la crisi del sector agrari.

Així ho constata el document d’avançament del pla d’usos de l’Horta, que mostra les línies prioritàries per potenciar aquesta àrea i que es presentarà en el primer congrés de l’Horta, el dia 20, a la Llotja. “Volem el màxim nivell de participació i debat i que tots els col·lectius vinguin i plantegin iniciatives per arribar a un gran consens i incorporar-les al nou planejament, a l’ordenança de l’Horta o a la de paisatge urbà”, va afirmar el tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, que aquest dilluns va presentar el programa de la jornada.

Entre les demandes dels pagesos que recull el document, estan la millora de les infraestructures, en especial camins, ponts i recs, que estan envellits, l’augment de la seguretat, la millora de la comercialització de productes i la relaxació de les restriccions urbanístiques. Les línies prioritàries de treball que fixa la Paeria van en aquesta línia. Seran la millora d’infraestructures i serveis: la promoció de la comercialització per augmentar les rendes agràries; la modernització de les explotacions; aconseguir un medi natural de qualitat i donar-lo a conèixer de forma compatible amb l’activitat agrària. “L’objectiu és promoure noves activitats, però que l’agrària continuï sent la principal”, va afegir Larrosa. ERC va considerar aquest dilluns insuficient la jornada del dia 20 i considera que no és un congrés perquè els veïns no podran votar “l’Horta que volen”.

L’app per localitzar les cases de les partides, a punt per al juny La comissió municipal de l’Horta d’aquest dilluns va acollir la presentació de la primera versió de l’aplicació de geolocalització dels habitatges de les partides. Serà operativa a finals de juny, va explicar Joan Queralt, president de la comissió, i comptarà amb una àrea pública amb els noms de les torres i indicacions per arribar-hi, i una altra de privada per a cossos d’emergència amb més dades sobre els veïns. La comissió també va donar compte d’un conveni amb GlobaLleida per impulsar els emprenedors agraris. Se’ls ofereix formació, assessorament i acompanyament per tirar endavant la seua explotació en àrees en les quals no són experts, com ara el màrqueting. Deu s’hi han interessat i tres ja s’han sumat al programa, va afirmar Queralt. Quant a l’agutzil de l’Horta, avui s’aprova la plaça i s’obrirà el concurs intern a la Paeria per cobrir-la. Estarà operatiu al juny.

Vista de parcel·les productives de l’Horta de Lleida, situades al costat del ‘bypass’ de l’AVE a Rufea.

Vista de parcel·les productives de l’Horta de Lleida, situades al costat del ‘bypass’ de l’AVE a Rufea.SEGRE

tracking