SEGRE

ECONOMIA DECLARACIÓ

Mig centenar de lleidatans van fer objecció fiscal

Perquè els seus impostos no es destinin a Defensa ni a armament || Asseguren que en els últims anys el seu nombre ha augmentat

Una xarrada sobre l’objecció fiscal, ahir a l’Ateneu La Baula.

Una xarrada sobre l’objecció fiscal, ahir a l’Ateneu La Baula.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre d’objectors fiscals a la província de Lleida ha augmentat en els últims anys i s’estima que prop de mig centenar fan aquest tipus de desobediència civil, que no està regulada. “Es tracta d’una activitat de desobediència civil i pacífica en la qual la persona que ho fa demana que els seus impostos no financin les estructures militars”, explica Eva, una de les coordinadores de la Plataforma d’ONG de Lleida, que ahir va fer una xarrada a l’Ateneu La Baula sobre l’objecció fiscal i com fer-la i és la segona entitat que més partides d’objectors fiscals rep de l’Estat. “Es formalitza en la declaració de l’IRPF, en la qual es practica una deducció per destinar la part dels nostres impostos que va a Defensa a una plataforma o ONG promotora de la pau i la justícia social”, explica la coordinadora. “S’emmarca dins de les objeccions de consciència, on la més coneguda era la de negar-se a fer el servei militar obligatori”, afegeix.

Hi ha dos maneres de ser objector fiscal. D’una banda, està la de demanar assessorament a qualsevol plataforma o ONG que els doni suport perquè et facin el càlcul aproximat, mentre que l’altra possibilitat és fer la declaració de l’IRPF un mateix i descomptar la part proporcional.

L’objectiu a llarg termini és poder escollir on van els diners a l’hora de fer la declaració de l’IRPF

“Al no estar regulada no és il·legal, però Hisenda pot detectar-ho i fer-te una liquidació de l’IRPF paral·lel o notificar-te l’afectació per tenir la possibilitat de rectificar”, explica la coordinadora.

Malgrat tot, destaquen que rares vegades solen avisar l’objector. “Ho he fet durant més de vint anys i mai m’ho han notificat”, explica un objector. “L’objectiu d’aquesta iniciativa és que, a la llarga, puguem decidir a quines partides volem destinar els nostres diners i a quins no”, apunta Eva.

Malgrat ser una pràctica que va en augment, els advocats reconeixen que la majoria de ciutadans no solen fer aquest tipus d’objecciones. “En línies generals, els nostres clients no volen tenir problemes amb Hisenda, prefereixen estar-hi tranquils”, destaca l’advocat Alejandro Moragues.

tracking