SEGRE

EDUCACIÓ ACCÉS A LA UNIVERSITAT

Selectivitat en català

La selectivitat va començar ahir per a 2.295 alumnes de Lleida en cinc seus repartides per la província, mantenint les mesures de prevenció anti-Covid i marcada per l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'entregar els exàmens en català, castellà i aranès. La immensa majoria van escollir el català, com en anys anteriors.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La segona selectivitat de l’era Covid va arrancar ahir per a 2.295 estudiants de Lleida amb mascareta, gel hidroalcohòlic i distància de seguretat, però marcada també per l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de proporcionar els exàmens en català, castellà i aranès a tots els alumnes, a l’estimar una reclamació de l’Assemblea per a una Escola Bilingüe. La Generalitat va dir que ja ho feia, però enguany va reforçar la comunicació sobre aquesta possibilitat.

Alumnes van explicar que a l’inici de la jornada els van preguntar en quina llengua preferien les proves i de manera molt majoritària van escollir el català. En el conjunt de Catalunya el 5% no van triar aquest idioma, percentatge que podria extrapolar-se a Lleida segons el coordinador de les proves, Xavier Carrera.

“No hi ha hagut variacions”, va subratllar, encara que no va poder precisar quants estudiants van optar pel castellà o l’aranès. En tot cas, dels tres exàmens de la primera jornada, només van poder triar idioma en dos perquè el primer va ser el de castellà. Els altres dos van ser d’assignatures de modalitat de Batxillerat i de la fase específica.

La portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, va anunciar ahir que recorreran la decisió del TSJC i va remarcar que a tots els estudiants (39.775) se’ls va recordar que tenen el “dret, com s’ha fet sempre, de fer els exàmens amb la llengua amb què se sentin més còmodes”. Va lamentar que “en un any marcat per la pandèmia s’ha sumat la voluntat dels tribunals de justícia de condicionar el normal funcionament d’aquestes proves”.

En aquest sentit, el síndic de greuges va defensar que el marc normatiu empara repartir inicialment els exàmens en català i va anunciar que enviarà aquesta resolució judicial al Comitè d’Experts de la Carta Europea per a Llengües Minoritàries del Consell d’Europa. Contràriament, Ciutadans va acusar la Generalitat d’haver desobeït el tribunal.

Seus a Lleida, Tàrrega, Tremp, la Seu d’Urgell i Vielha

Les proves a la capital se celebren a tots els campus de la Universitat de Lleida, mentre que a Tàrrega, Tremp i Vielha es fan en instituts. D’altra banda, a la Seu d’Urgell s’utilitza per primera vegada el pavelló poliesportiu, que acull 240 alumnes de la Seu i Puigcerdà, i també d’Andorra, atès que els alumnes d’aquest país es presenten a la fase específica de la selectivitat (la general la tenen convalidada amb la Prova Oficial de Batxillerat que fan a Andorra).

Quatre dies de proves, mascareta obligatòria i menys distància

Les proves d’accés a la universitat han recuperat les seues dates habituals, després que l’any passat s’ajornessin al juliol a causa de la pandèmia. Malgrat la millora de les dades sanitàries, s’han mantingut les cinc seus distribuïdes per la província per evitar desplaçaments, els quatre dies d’exàmens (d’ahir fins a aquest divendres) i totes les mesures de prevenció anti-Covid. De fet, la mascareta és obligatòria i no se la poden treure, mentre que l’any passat es va recomanar que la portessin el màxim de temps possible. Només s’ha relaxat la distància de seguretat, que passa de dos metres a un i mig, fet que ha permès destinar tretze aules menys malgrat que s’hi hagin inscrit 98 alumnes més que el 2020.

El coordinador de la selectivitat a Lleida va destacar que no es van registrar incidències durant la jornada i va incidir que “malgrat que continuen les restriccions per la pandèmia i la situació d’excepcionalitat, tot ha anat bé”. “Aquest any tenim més experiència”, va subratllar. Lleida compta amb 13 presidents de tribunal i 148 vigilants/correctors. Dels 2.295 alumnes inscrits a les proves, els 1.869 provenen de Batxillerat i els 206 restants, d’FP de grau superior. Podran consultar les notes a partir del dia 25 d’aquest mes i podran demanar la revisió dels exàmens fins al 28. 

Reforçar el català com a llengua de futur és un dels objectius del Pacte Nacional per la Llengua

Reforçar el català com a llengua de futur és un dels objectius del Pacte Nacional per la LlenguaMAGDALENA ALTISENT

Estudiants entrant en un dels edificis del campus de Cappont de la UdL que són seus de la selectivitat a la capital.

Estudiants entrant en un dels edificis del campus de Cappont de la UdL que són seus de la selectivitat a la capital.MAGDALENA ALTISENT

tracking