SEGRE
Maduresa digital

Maduresa digitalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

T’has preguntat quin és el grau de transformació digital a la teua empresa i en quina mesura estàs en el camí adequat per enfrontar-me als nous reptes de la nova realitat, cada vegada més VUCA (volàtil, incerta, complexa i ambigua)?

Primer de tot, repassem què és la transformació digital. La transformació digital no és més que la capacitat de cada empresa per adaptar-se als últims avenços tecnològics i transformar-se segons les exigències del nou paradigma econòmic i social que aquests impliquen. Sectors com el retail, les telecomunicacions, el turisme i els serveis financers s’han vist revolucionats amb l’aparició del comerç online, les xarxes socials i els primers passos del big data.

Avui dia, i en les circumstàncies actuals de pandèmia, és crític conèixer aquest índex de maduresa digital (IMD). És obvi, que amb la digitalització, les empreses guanyen en ingressos, rendibilitat i sobretot experiència de client (CX).

La transformació digital ajuda també a l’atracció de talent i l’employer branding, o reputació de marca ocupadora, i per tant resultarà molt més atractiva a les noves generacions que una empresa ancorada en el passat que funciona a base de tecnologies obsoletes.

No és casualitat que la immensa majoria dels start-ups més exitosos dels últims anys hagin sortit de la ment de millennials o que el seu equip de treball estigui formada gairebé del tot per nadius digitals a les empreses, per la qual cosa és imprescindible conèixer el grau o índex de maduresa digital de la teua organització (IMD).

Llavors, si tot són avantatges, per què no totes les empreses han emprès el camí de la transformació digital ni han arribat a un nivell de maduresa digital complet?

Les noves tecnologies es mouen a tal velocitat que els qui no aconsegueixen adaptar-se van quedant cada vegada més endarrerits. Això, sumat a la resistència al canvi per part de moltes empreses, crea l’anomenada fractura digital, que augmenta amb els següents obstacles principals: la falta d’inversió i la falta de perfils digitals.

Aquests dos obstacles a què han de fer front les empreses es presenten a major o menor escala depenent de l’empresa, però en tots els casos naixen del cost que suposa el procés de transformació, la falta d’integració entre les noves tecnologies i les existents, i la falta de formació digital dels treballadors.

Podem veure que, malgrat que el nivell de digitalització de les empreses a Espanya es troba dins de la mitjana europea, continua resultant imprescindible una aposta digital per part de les empreses per poder seguir millorant la seua competitivitat.

La necessitat d’aquesta transformació digital s’ha de filtrar en la ment de tots els empresaris, i la formació i inversió en R+D+i ha de ser primordial, igual que la col·laboració entre el sector privat i públic, perquè Espanya pugui continuar creixent econòmicament i donar acollida a grans i petites empreses.

Conèixer la maduresa digital de les organitzacions és l’element clau per iniciar la seua transformació. L’IMD està lligat a dos factors: la capacitat de liderar les iniciatives digitals, un aspecte que sobretot està lligat a l’estratègia i la cultura de l’empresa, i a la capacitat d’executar la transformació digital, un factor relacionat amb la disposició de l’organització i la maduresa tecnològica.

En resum, la maduresa digital no només està lligada a la tecnologia, sinó també a les persones i la cultura.

tracking