SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La resposta a aquesta pregunta hauria de ser que sí, des d’ahir, però la realitat és que hem de contestar que, de moment, no. I és que des de fa vint-i-quatre hores hauria d’estar prohibida la venda de plats, coberts, palles, bastonets i envasos de polietilè per a aliments al conjunt de la Unió Europea a l’entrar en vigor la directiva aprovada per la Comissió Europea ja fa dos anys i l’objectiu de la qual és la retirada del mercat dels productes de plàstic d’un sol ús per als quals ja existeixen alternatives.

Tanmateix, només vuit dels vint-i-set països membres de la Unió Europea han aprovat mesures concretes per poder aplicar als seus territoris aquestes noves directrius comunitàries. En el cas d’Espanya, el termini ha entrat en vigor sense que s’hagi aprovat el projecte de llei de Residus i Sòls Contaminats que inclou aquesta transposició.

La iniciativa legislativa va rebre la llum verda del Consell de Ministres el passat 18 de maig i acaba d’iniciar recentment la tramitació parlamentària. Fa unes setmanes, el 24 de maig, el Congrés dels Diputats va debatre i posteriorment va rebutjar l’esmena a la totalitat de Vox per tornar el projecte de llei al Govern central i no s’espera que acabi el seu recorregut legislatiu fins entrat l’any que ve.

Malgrat tot, el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic afirma que les noves directrius han de ser d’obligat compliment, malgrat la falta de la normativa estatal, i no afectarà els productes que estiguin en estoc i encara no hagin estat venuts o els que puguin comprar-se a través del comerç electrònic..

Sigui com sigui, a més de les obligacions legals que ens imposin les diferents administracions, tots hem de contribuir a nivell particular i de forma ferma i conscienciada per aconseguir posar fre a una plaga que està causant estralls i que, si no s’hi posa remei de forma urgent, tindrà efectes catastròfics per al medi ambient i per al planeta en general, que amenaçarà la seua subsistència seriosament. Segons càlculs científics, cada any s’aboquen als oceans vuit milions de tones de plàstic, quantitat equivalent al pes de vuit-centes vegades la Torre Eiffel, podria cobrir trenta-quatre vegades l’illa de Manhattan i equiparable al pes de 14.285 avions Airbus A380.

El 2025, els mars acumularan una tona de plàstic per cada tres de peix i el 2050 hi haurà més rebutjos d’aquest tipus que peixos. Així doncs, de nosaltres depèn revertir la situació amb iniciatives tan fàcils com evitar la compra de productes empaquetats (una cosa que, per desgràcia i de moment, sembla impossible) i reciclar tant com sigui possible, extrem aquest cada vegada més adquirit. Així mateix, la reutilització de materials també és necessària per contribuir a millorar el medi ambient. A les nostres mans està conservar-lo.

tracking