Carapaz venç a Cambrils i Higuita se situa líder de la Volta

Només 16 segons els separen a la general

Richard Carapaz i Sergio Andrés Higuita, durant l’etapa ahir.

Richard Carapaz i Sergio Andrés Higuita, durant l’etapa ahir.EFE

L’equatorià Richard Carapaz (INEOS) es va imposar ahir a l’esprint de Cambrils (Tarragona) que va disputar amb el colombià Sergio Higuita (BORA-Transgohe), el nou líder de la Volta a Catalunya després de la sisena etapa, una jornada èpica en què els dos es van escapar a falta de 133 quilòmetres per a la meta. Higuita té ara 16 segons d’avantatge sobre Carapaz i, tret de sorpresa, en l’etapa definitiva d’avui a Barcelona els dos es jugaran la victòria final. El portuguès Joao Almeida (UAE), que va perdre el liderat, és tercer a 52 segons i el colombià Nairo Quintana (Arkéa), quart a 53.

El campió olímpic i el campió colombià van arribar a meta amb 48 segons de diferència respecte al grup de la resta de favorits, en una etapa trencacames de 167,6 quilòmetres amb sortida a Salou (Tarragona) marcada per la pluja i el fred. La jornada va començar amb els intents d’escapada de corredors mal posicionats a la general que no van fructificar. A la pujada al coll de Llebres, amb rampes de fins al 15 per cent de desnivell, ja es van moure els favorits, amb Higuita i Carapaz obrint un gran forat respecte a un primer grup.

Darrere es va quedar el gruix del gran grup, amb el qual va començar l’etapa com a líder Almeida.Higuita i Carapaz, al costat de Lucas Plapp (INEOS), company d’equip de l’equatorià, van coronar el port amb 47 segons d’avantatge respecte al grup de Quintana i amb 1 minut i 4 segons sobre el d’Almeida. Al descens, Plapp es va despenjar (acabaria abandonant la prova poc després) i els dos grups perseguidors es van unir. De totes maneres, l’avantatge d’Higuita i Carapaz no va fer més que incrementar-se, fins a arribar els 3 minuts i 33 segons.

Els dos escapats van salvar l’últim port de la jornada, el coll de la Teixeta, amb més de dos minuts de renda, prou per arribar sols a meta i jugar-se el triomf a l’esprint, que va ser per a Carapaz, mentre que Higuita es vestia amb el mallot de líder.