CICLISME

Tour de França: qui acompanyarà Pogacar i Vingegaard al podi?

Tour de França: Els sis candidats al podi

Tour de França: Els sis candidats al podiEFE/EPA/GARNIER ETIENNE

Entre l’australià Jai Hindley i el francès David Gaudu hi ha menys de 3 minuts i mig i sis ciclistes que es jugaran el tercer lloc del podi del Tour de França que deixaran lliure el danès Jonas Vingegaard i l’eslovè Tadej Pogacar. Hindley és ara qui ocupa aquesta posició, amb una renda d’1.42 minuts sobre l’espanyol Carlos Rodríguez, que té un avantatge de 17 segons amb el britànic Adam Yates i de 22 amb el seu germà Simon. El també britànic Tom Pidcock, company de Rodríguez a l’Ineos, és a 64 segons de l’espanyol i el francès David Gaudu, la gran esperança nacional, a 99.

HINDLEY, L’EXPERIÈNCIA

L’australià de 22 anys és l’únic dels aspirants que ja sap el que és guanyar una gran volta, el Giro del 2022, dos anys després d’haver estat subcampió. El ciclista del Bora té avantatge gràcies a la seua victòria en la primera etapa d’alta muntanya del Tour, que també li va servir per lluir un dia el mallot groc, però va cedir temps al Puy de Dôme, on va donar mostres de debilitat.

"Sempre vaig a més en les grans voltes, així que espero anar millorant. Em va sorprendre estar tan bé la primera setmana. Crec que tot està molt obert, però intentaré donar el millor", va assenyalar l’australià en la primera jornada de descans.

RODRÍGUEZ, L’INTERROGANT DE LA PROMESA

L’espanyol de 22 anys disputa el seu primer Tour i la seua segona cursa de tres setmanes, després d’haver deixat escapar el podi per una caiguda a la Vuelta a Espanya de l’any passat. Propulsat a cap de files en la potent formació Ineos, Rodríguez ha aguantat amb els millors, en les etapes de muntanya i els ports que falten s’adapten bé a les seues condicions, com va demostrar amb el seu novè lloc en la passada Dauphiné.

"Fa temps que treballo per intentar arribar aquí al millor nivell (...) Estic força content amb estar en la situació que estic. Però haurà que veure com continuen responent les cames, és el meu primer Tour, estic descobrint encara la cursa", assenyala.

ADAM YATES, ENTRE GREGARI I CANDIDAT

Adam Yates va arribar al Tour com a segona basa de l’equip UAE si no responia la primera, Pogacar, però després d’haver guanyat la primera etapa a Bilbao per davant del seu germà i haver vestit el maillot groc, s’ha anat allunyant dels primers llocs de la general.

El dubte amb el britànic, de 30 anys, quart al Tour de 2016 i a la Vuelta de 2021, serà veure si ha de dedicar-se al seu patró. Pogacar, o si pot anar per lliure a la recerca del seu primer podi en una cursa gran. No és descartable que entri en els plans de l’UAE per desestabilitzar Vingegaard en la lluita pel mallot groc.

SIMON YATES, LA FORÇA DE LA LLIBERTAT

A diferència del seu germà bessó, Simon és el cap de files del Jayco, fet que li deixa llibertat per buscar la millor general possible i això s’ha notat perquè ha estat el més ofensiu dels candidats al tercer esglaó del podi. Una caiguda camí de Llemotges en la setena etapa li va fer perdre 47 segons i dos llocs en la general, va recuperar uns segons en el Puy de Dôme, la qual cosa demostra que està en bones condicions per lluitar pel seu segon podi en una de gran, després del tercer lloc del Giro de 2021.

En contra seu juga que té menys equip que els seus rivals per a les etapes de muntanya, la qual cosa l’obligarà a jugar com a electró lliure en el pilot.

PIDCOCK, ENCADENAT A LA GENERAL

El ciclista de Leeds sempre ha dit que ell no és un corredor de classificacions generals, que prefereix buscar etapes, però la perspectiva del podi sembla haver atenuat aquesta sensació i el dia de repòs va confessar que està "guanyant paciència". El seu objectiu, va assegurar, està entre acabar ben situat en la general guanyar una etapa, després del seu brillant triomf l’any passat a l’Alpe d’Huez.

"Tornar a aixecar els braços és el meu somni, però ara estic situat a la general i serà més difícil que em deixin saltar. Així que hauré de tenir paciència i adaptar-me, és una experiència diferent", va assenyalar el corredor de 23 anys. A més, Pidcock és company de Rodríguez a l’Ineos, la qual cosa fa que el potent equip britànic tingui dos bases per buscar un lloc en el podi.

DAVID GAUDU, L’ESPERANÇA LOCAL

Quart de la passada edició, Gaudu, l'esperança dels francesos, té 26 anys i vol millorar la classificació de l’any passat. Però el ciclista del Groupama ha perdut temps en cada jornada en què la carretera s’ha posat costa amunt i les seues expectatives han caigut. "És cert que les coses no estan sortint com pensàvem, però queda molt terreny. En la meua ment, el podi continua sent l’objectiu, encara que està clar que el tinc complicat," va afirmar el francès.