SEGRE

EL PERFIL

Chari Rodríguez i Esther Riba: “Llegir és més que lectura. Permet descobrir i compartir mons, persones i idees”

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La lectura com un tiquet d’entrada a un món ple de possibilitats. Com l’Alícia de Lewis Carroll que avança oberta i receptiva al que ha de viure, l’Esther Riba i la Chari Rodríguez llegeixen per veure i viure més enllà del seu a dia a dia. No fugen de la realitat, l’enriqueixen tot arribant a idees i persones a partir d’un vers o un capítol d’aquella novel·la que passa millor amb una infusió. Com elles, moltes. Encara que es creguessin “rares”, Lleida en va plena. Hores després d’obrir el club de lectura feminista de La Tribu a Lleida, ja s’havien esgotat les 15 places. Cada darrer divendres de mes, la llibreria La Sabateria es converteix en un espai compartit per dones inquietes, lectores, amb ganes. A les poques hores d’anunciar que portaven el club feminista de la Tribu a Lleida s’esgotaven entrades. L’estaven esperant. S’ho pensaven?

En absolut. De fet, teníem cert temor que no vingués ningú. Nosaltres sempre diem que som unes

freaks

de la lectura. Ens sentim així, perquè al nostre entorn no viuen de la mateixa manera els llibres. Així que quan vam rebre sol·licituds per venir d’oients, ja amb llista d’espera, ens vam quedar al·lucinades. La Carmen G. de la Cueva també es va quedar sorpresa. Quan li vam dir d’obrir un club de La Tribu a Lleida no hi confiava gaire. “Provem”, va dir, i mira!

En què consisteix aquest club de lectura? Què el fa únic a Lleida?

És un club de lectura feminista. Té un programa de llibres mensuals marcats per la Carmen G. de la Cueva, tot i que l’últim l’escull cada club. Es tracta de llegir, de connectar amb el que ens desperta, i després compartir-ho a La Sabateria de l’Estefania l’últim divendres de mes.

Ja n’han fet un, quines van ser les primeres impressions?

Vam intentar no tenir expectatives, deixar que arribessin i es presentessin i tot fluís com per art de màgia i va ser mil vegades millor del que poguéssim imaginar. Cada una de les 15 era una lectora especial i així va quedar demostrat. Som un grup heterogeni, d’entre 18 i 78 anys, d’àmbits diferents, sense preferència d’idioma ni estils calcats. Van sorgir opinions contraposades sobre el llibre

Teoria King Kong

tractades delicadament en un diàleg pausat i farcit de ganes de no deixar-se res per dir. Vam coincidir que totes hem trobat un espai per parlar del que ens ha dit un llibre, per lligar amb altres lectures, pel·lícules, sèries o enllaçar amb la seva pròpia vida. Per què si no llegim? Si no és per desfer el cabdell i teixir de nou?

Ens podrien fer cinc cèntims de qui són l’Esther Riba i la Chari Rodríguez? Les impulsores del club feminista a Lleida.

Som una professora de Matemàtiques i una advocada de la Diputació de Lleida fascinades per la lectura. Entenem la lectura com més que llegir, com un passi a descobrir idees, emocions, llocs, espais... i també com un punt de trobada. Som inquietes. L’Esther, a més, promou el club de lectura i la revista a l’institut on treballa i escriu un blog preciós (atelierobi.blogspot.com).

Fa temps que comparteixen lletres?

No. Ens va presentar un amic comú que va pensar que ens entendríem. Totalment. Trobar-nos ha sigut fantàstic, és sentir-se acompanyada en una passió, la lectora.

tracking