SEGRE

TEATRE

Anna Giribet: “Tenim ganes d'arribar al 2022 per poder treballar l'espai públic amb total llibertat”

esforç. FiraTàrrega ha fet un gran esforç per poder mantenir programació d’arts escèniques a la via pública.

esforç. FiraTàrrega ha fet un gran esforç per poder mantenir programació d’arts escèniques a la via pública.SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Directora artística de FiraTàrrega des del 2019, només ha viscut una Fira de Teatre al Carrer multitudinària ostentant el càrrec. Després de la parada obligada de l’any passat amb una Llotja en línia, aquest any FiraTàrrega ha tornat amb força, d’una banda amb el Circuit Nòmada que porta la programació del 2020 arreu i de l’altra amb un certamen adaptat a la pandèmia que, com afirma Giribet, ha suposat un “repte” ja que “és un nou model de gestió”.

Què trobarà el públic en aquesta edició “especial” de FiraTàrrega?

A diferència del 2019, enguany hi haurà més propostes, fins a mig centenar de companyies, un 70% de catalanes, un 20% de la resta de l’Estat espanyol i un 10% d’internacionals. Això és degut a la pandèmia i al fet que hem volgut donar una sortida a companyies que tenien molts espectacles que no havien pogut mostrar o exhibir molt poc. El públic hi trobarà de tot. Des de propostes de text més clàssic fins a teatre contemporani, circ amb tota la seva amplitud i dansa. A nivell de continguts artístics, hi haurà una gran diversitat amb l’objectiu que el públic pugui trobar almenys una cosa del seu interès, tant per a públics com per a programadors. Des de FiraTàrrega treballem per garantir la pluralitat de discursos i de formats. Per tant, l’oferta artística és molt variada i molt àmplia. Entre les peculiaritats vull destacar les instal·lacions, una disciplina 100% de carrer, a nivell català hi ha companyies pioneres com Tombs Creatius de Bellpuig. Com a novetat estrenarem l’espai La Paraula, ja que volem donar a la paraula més importància de la que potser ha tingut fins a la data a l’espai públic. Això ja va començar amb l’acció inaugural del 2019 amb una conversa sobre l’espai públic que vam treure al carrer. Seguint amb aquesta línia, hem convertit la plaça dels Comediants en l’espai La Paraula.

De forma excepcional, enguany el públic que passarà per Tàrrega els dies de la Fira no trobarà espectacles pel carrer. Per què?

Està prohibit fer espectacles al carrer sense que aquest estigui perimetrat. En un context d’una festa major d’un poble petit o d’una ciutat controlada, això es pot dur a terme, però en un context com és la Fira, un esdeveniment massiu, no podem posar espectacles a la plaça Major o a la plaça de les Nacions sense perimetrar perquè potser l’espai on es duria a terme l’espectacle estaria perimetrat però al voltant d’aquest s’aglomeraria gent i això no ho podem permetre per la seguretat de la ciutadania. A més, els espectacles dels artistes espontanis tampoc estan permesos, perquè tot espectacle que es du a terme a l’espai públic, en una plaça o un carrer, l’ajuntament responsable necessita tenir les dades de tots els assistents. Per aquest motiu, des de FiraTàrrega, al ser un esdeveniment massiu, hem traslladat totes les actuacions que trobàvem als carrers i a les places en tres grans àrees perimetrades que hem anomenat ciutats: Trepat, Reguer i Piscina. En aquesta última, hi trobarem espectacles adreçats al públic infantil i a tots els públics, i a les altres dues, multiplicitat de propostes, totes organitzades en diferents franges horàries.

El públic comprarà una entrada que li donarà dret a entrar en aquest espai i podrà visitar les instal·lacions, es trobarà un personatge que li donarà la benvinguda i l’informarà durant tota la franja horària del que estarà passant en aquella ciutat, hi haurà música ambient, un espai de bar i diferents espais escènics on es duran a terme els espectacles. D’aquesta manera és com enguany hem pogut organitzar aquest fals carrer que ens permet, dins d’aquestes ciutats, ser una mica lliures.

Jo ho explico com si fos un parc temàtic, que és el que a nivell de Procicat i de les mesures actuals hem pogut organitzar. Aquesta és la gran diferència respecte a passades edicions perquè els espectacles de sala i d’experiència continuen igual. La gran diferència enguany és la programació de carrer.

Això obliga que per primer cop tots els espectacles siguin de pagament?

Sí, tots els espectacles són de pagament. Els de sala i experiència ja ho eren i els de carrer enguany també ho són a preus simbòlics, entre 2 i 5 euros. El motiu és que el model és costós, més car que el model que veníem fent des de fa anys, i a més a més, a nivell d’ingressos, la Fira ha tingut una davallada, majoritàriament provinent d’ingressos privats com espònsors i mecenes, mentre que les administracions públiques han mantingut les seves aportacions.

Això ens ha obligat a demanar la corresponsabilitat dels ciutadans pagant una entrada simbòlica d’entre 2 o 5 euros o, en cas contrari, no podíem tirar endavant aquest model. Preus d’entre 2 i 5 euros amb descomptes de fins al 40%, fet que et permet aconseguir entrades a preus molt assequibles.

La Llotja recupera la presencialitat?

Sí, amb la totalitat dels estands plens i amb un límit de 600 professionals. Això no ho havíem fet mai fins a la data. Hi haurà presència internacional amb cinc expositors.

La celebració dels 40 anys de FiraTàrrega es farà enguany.

L’any passat vam tenir una edició extraordinària i enguany tindrem una edició especial però tornem amb les arts en viu presents a la ciutat i això marca la diferència, per tant, sí que podem celebrar aquest 40 aniversari. Ho farem amb una peça audiovisual a càrrec de la companyia Calidos de Tàrrega en homenatge a tota la seva ciutadania que, durant aquests 40 anys, ha fet possible que l’esdeveniment perdurés. Persones anònimes que deixen casa seva per endollar l’equip de so, persones que deixen el seu balcó perquè en un moment donat l’artista pugui sortir-hi, persones que habiliten habitacions perquè altres puguin venir a gaudir i treballar a la Fira, totes aquestes persones amb noms i cognoms però amb poca visibilitat volíem que tinguessin un reconeixement. Aquest audiovisual s’estrenarà el dia 9 de setembre i es podrà veure cada dia projectat a la paret de l’església de Santa Maria de l’Alba entre les 9 i les 11 de la nit. A banda, hi haurà un acte més institucional el mateix dijous dia 9, en horari de tarda vespre, a la plaça dels Comediants amb el mínim de discursos polítics i centrant-nos en allò que a nivell emotiu ens ha portat la Fira.

Quina valoració fa de la gestió per organitzar aquesta edició extraordinària de FiraTàrrega?

Ha suposat tot un repte, sobretot pel que fa a la distribució de les companyies de carrer perquè és un nou model de gestió. Ha estat molt complicat, hem tingut molta feina però ha estat un exercici de gestió cultural del qual hem après tots, però també he de reconèixer que tenim ganes d’arribar al 2022 per poder treballar l’espai públic amb total llibertat, sense haver d’asseure la gent amb cadires, sense haver de perimetrar i sobreprotegir públics i companyies, com hem hagut de fer enguany perquè la llei ho marca, però les arts de carrer són una altra cosa.

tracking