SEGRE

ENTREVISTA

Samuel Bean: “No és el mateix celebrar una victòria envoltat de gent que a les xarxes socials”

Samuel Bean: “No és el mateix celebrar una victòria envoltat de gent que a les xarxes socials”

Samuel Bean: “No és el mateix celebrar una victòria envoltat de gent que a les xarxes socials”SEGRE

Creado:

Actualizado:

Quan tenia deu anys, el lleidatà Samuel Bean va veure un vídeo d’accidents de Fórmula 1 per casualitat i se li va despertar la curiositat. Als onze va començar a córrer amb karts i als quinze pujava al podi del campionat de Catalunya. El motor és un esport que no és apte per a totes les butxaques i va aprofitar el confinament i la pandèmia per centrar-se en les curses virtuals. En només dues temporades s’ha posicionat com un dels pilots amb més projecció a nivell mundial i ha fitxat per a l’equip d’ESports d’Alpine, un dels grans de la Fórmula 1.Aquest setembre començarà el seu primer campionat oficial.

Tot el que Samuel Bean necessita per córrer com a pilot oficial de l’equip Alpine, de cara al proper campionat oficial en la categoria d’ESports de la F1, és a la seua habitació. Com tants d’altres joves que no tenen ni vint anys, el Samuel viu amb els seus pares i té muntada la cabina de pilot entre el llit i la porta. Des d’aquí es prepara cada dia per a l’estrena oficial, a mitjans d’aquest mes de setembre.

Com van ser els inicis d’aquesta aventura?

Un dia navegava per internet i em van sortir uns vídeos d’accidents de cotxes de carreres al YouTube. Les imatges eren impactants, sobretot em va cridar l’atenció el del pilot brasiler Ayrton Senna.

Jo no sabia pas qui era, però vaig començar a buscar vídeos i més vídeos d’ell i de la Fórmula 1. Aleshores vaig investigar sobre el tema per saber com s’arribava a ser pilot professional i vaig descobrir que tots comencen pel kàrting. Aquesta era la base, era l’escola de tots els que aconsegueixen competir a dalt de tot.

El següent pas no costa gaire d’imaginar.

La primera vegada que vaig pujar a un kart va ser al circuit de Menàrguens per celebrar que feia onze anys. Feia uns mesos que donava la tabarra als meus pares perquè m’hi portessin i aquesta va ser l’excusa. A la primera tanda vaig quedar a vint segons del meu pare i el meu tiet, i a la segona vaig retallar-los fins a quedar-me a dos.

No era un mal resultat si tenim en compte que no havia conduït mai. Em va agradar molt, no ho feia pas malament i a poc a poc ens vam anar introduint en aquest món.

I dels campionats amateurs va saltar als oficials.

Vaig competir durant cinc anys aproximadament, en què vaig arribar a guanyar el campionat de Catalunya júnior el 2018 i l’any següent vaig quedar subcampió en categoria sènior. El 2020 la pandèmia ens va agafar a meitat de temporada i ja no vaig continuar.

No hi veia futur?

Era massa incert. Aquest és un esport molt car i si no tens molts diners costa de progressar. Jo era un nen i tot això ho pagaven els meus pares. Em van comprar un kart professional i em van donar tot el suport que van poder i més. Sí que és veritat que el segon any en competició oficial vam trobar alguns patrocinadors d’empreses lleidatanes. El seu suport va ser molt important per continuar i els estic molt agraït, però malauradament no era suficient per pagar tota una temporada i al final era insostenible.

Va tenir mai cap accident?

La setmana prèvia al campionat d’Espanya del 2017 vaig picar amb un portuguès als entrenaments i vaig bolcar. Vaig perdre el coneixement i vaig passar una nit a l’hospital de Saragossa. Va ser un ensurt, però finalment no vaig poder competir.

Què va fer durant la pandèmia?

Ja no es podia anar als circuits i l’etapa del kàrting estava acabada. Sempre he tingut consola i he jugat amb l’ordinador, així que quan ens van tancar a casa m’hi vaig focalitzar amb més intensitat.

Amb els simuladors vaig veure que també es podia fer carrera i que no era tan costós. La primavera del 2020 vaig deixar definitivament els kàrtings i aquesta tardor m’estrenaré oficialment a la Fórmula 1 virtual.

Aquí sí que només val el talent?

Sí. Ho he aconseguit després de classificar-me en uns campionats internacionals que organitzen per atreure corredors virtuals a través de XBox, PlayStation i PC. Fan unes proves classificatòries per a les tres plataformes i els més ràpids tenen l’oportunitat de ser fitxats per un equip de la Fórmula 1. En el meu cas em van contactar d’Alpine, que és l’antic Renault.

S’entrena des de casa. Quins horaris fa?

Comencem a quarts de nou del matí, parem per dinar una estona i ens hi tornem a posar fins a les quatre de la tarda.

El campionat serà presencial?

Abans de la pandèmia ho eren. Amb la Covid no es van aturar, però no es muntava un xou amb tots els equips al mateix lloc. L’any passat els pilots d’Alpine corrien des de la seu de Llemotges, a França, i enguany ho farem tots des de casa. Potser l’última la fem presencial.

Què passaria si es quedés sense connexió enmig d’una cursa?

Això em va passar durant el campionat de classificació, vaig tenir problemes amb l’ordinador i no vaig acabar la cursa. Va ser terrible perquè anava just i no em podia permetre no competir. Per sort, a la següent cursa vaig guanyar amb prou marge per poder-me classificar.

Alpine és l’equip de Fernando Alonso. El coneix personalment?

A principis d’estiu vam coincidir a Anglaterra i vaig poder parlar-hi una mica. Tinc fotos amb ell de quan l’havia trobat en diferents circuits i campionats de karts.

És un ídol per a vostè?

Més aviat diria que és un referent. Tots els pilots tenen els seus punts forts i jo procuro agafar i aprendre el millor de cadascú. Els admiro a tots perquè tots tenen alguna cosa que fan millor que els altres.

A la F1 real cada any els cotxes aporten detalls nous que els fan més o menys competitius. Com funciona la virtual?

Tots els cotxes tenen la mateixa potència i cada corredor pot escollir els seus propis set-ups. Podem canviar detalls com l’aerodinàmica, la transmissió, els frens, la suspensió o la pressió dels pneumàtics.

Tot és decisió seua o l’equip també pot opinar?

A la vida real els mecànics i els enginyers estudien cada detall del cotxe, però al virtual els pilots som els que més en sabem perquè veiem exactament com funciona.

En aquest sentit el pilot és més important i es valora realment com condueix cadascú?

No depens tant del cotxe i dels enginyers de l’equip.

Qui controla la parada a boxs?

Ho decidim nosaltres, però el funcionament és igual per a tots els pilots. No es fan distincions.

Quan guanya una cursa, en lloc d’abraçar-se als companys d’equip i saludar el públic, està sol a l’habitació. No és una sensació una mica estranya?

La veritat és que no és el mateix celebrar una victòria envoltat de gent que a les xarxes socials.

També té l’avantatge que surt il·lès d’un accident ‘mortal’. En quins circuits és més ràpid?

En els de la vella escola, especialment el del Gran Premi de Bèlgica d’Spa-Francorchamps.

Al campionat virtual, qui decideix la méteo?

És aleatori i realista. Les probabilitats que plogui a Silverstone –Anglaterra– són més altes que a Montmeló, per exemple.Quin seria un bon resultat per aquest primer any?Ser el millor rookie –novell– de la temporada.

Això li garantiria la continuïtat a l’elit de la F1 virtual?

He firmat per dues temporades, però el contracte és revisable al final de la primera. Si ho fes molt malament el podrien revocar.

És possible tornar una altra vegada a les competicions reals?

Els cotxes funcionen igual i els volants són idèntics, però es comporten diferent. Hi ha algun pilot que ha saltat a categories inferiors, però no és gaire habitual.

.

tracking