SEGRE

Furgonetes de cinc estrelles: La llibertat de moure's

Hi ha una dita que diu que “el que pensi que l’aventura és perillosa, que provi la rutina. És mortal”. Fugir del dia a dia, no estar pendent de reserves d’hotels, avions, enllaços de comunicacions i fruir d’una llibertat absoluta per fer el que et vingui de gust és l’esperit que guia la majoria d’usuaris de les ‘furgos’ càmper, que en els darrers mesos han experimentat un boom d’usuaris. Fa un temps la majoria dels que utilitzaven aquests vehicles/casa eren joves. “Ara, les darreres reformes que hem fet han estat per a usuaris de quaranta i cinquanta anys”, explica David Poca que fa un any i mig va decidir donar el servei de Furgo Camper a Lleida. Si vols adaptar la ‘furgo’ i fer-la casa teva pots fer dues coses: portar-la a un professional que et farà un projecte personalitzat o bé fer la reforma tu mateix, però tenint sempre en compte que s’haurà d’homologar.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El Sisco, per la seva feina, diu que “he de viatjar una vintena de cops a l’any arreu del món, amb tot el que això implica de reserves d’hotels, enllaços, etc., i et ben asseguro que no hi ha res millor que estar en una càmper. La llibertat absoluta que et dona, com per exemple estar en una vall, en un riu, una cala i que diguis aquí em quedo, un dia, dos els que vulgui, i fer el que em doni la gana sense haver d’estar pendent d’horaris és una sensació extraordinària”.

El Sisco amb cinquanta anys va decidir apostar per una furgo càmper per fer les vacances. Però no té una càmper qualsevol. Va aconseguir una vella ambulància. “Les empreses que tenen aquests vehicles, al cap d’uns deu anys els caduca la llicència i llavors els venen”.

La furgo ambulància del Sisco va venir de Madrid i per tal de reconvertir-la en una càmper es va posar en mans de David Poca de Camper Lleida. “L’ambulància ens va arribar totalment buida i nosaltres vam fer un projecte personalitzat d’acord amb els desitjos del client que, en aquest cas, ens va demanar un terra nou de vinil i desenvolupar una estructura que li servís tant per dinar, com per dormir, cuinar, etc.” Per al Sisco aconseguir la furgo ambulància ho va fer tot més fàcil, perquè “tingues en compte que aquests vehicles ja porten tot l’aïllament, tenen llums interiors, sistema elèctric doblat amb bateries, etc., amb la qual cosa la reforma ha estat molt més fàcil i econòmica”.

La majoria de clients el que demanen quan volen transformar la furgo en una càmper “és poder dormir i a partir d’aquí ho podem complicar tot el que ells vulguin”, explica David Poca. “No es tracta de posar una casa dins una furgo. S’han de fer servir uns materials molt específics perquè després és quan venen els problemes i porten la càmper a la ITV i no els l’homologuen, amb la qual cosa no poden circular.” L’homologació d’aquests vehicles, de vegades, és un camí burocràtic carregós, per això establiments com Camper Lleida ofereixen al client la possibilitat de portar-los tota la documentació necessària perquè el vehicle pugui circular sense cap entrebanc.

El Domènec té 43 anys “i a casa som quatre i el gos”. Afirma que no li agraden els cotxes, “soc un tio molt alt”, diu rient, i per això es va decidir a comprar una furgoneta que haver de portar fins a Vic per camperitzar-la. D’això fa tres anys i en aquell moment va ser l’empresa que va trobar més a prop per transformar la seva furgo. A causa de la pandèmia no ha pogut gaudir gaire de la seva càmper, però afirma que “el més emocionant és que anem al nostre aire i només depenem de nosaltres”.

Fins fa ben poc els usuaris de les furgos càmper en la seva gran majoria eren joves, persones acostumades a moure’s cada setmana, escaladors, senderistes però amb la pandèmia “el tipus de client ha variat i s’ha diversificat molt. S’ha obert a un públic que fins ara ignorava aquest món d’aventura.

Ara, amb la Covid, el que volen és més llibertat; no haver d’anar a un hotel, volen poder parar on vulguin sense dependre de res, ni entrar en contacte amb altres persones”. En l’actualitat, són molts els usuaris que s’atreveixen a reformar la furgo per convertir-la en una càmper.

Aquest seria el cas d’en Roger de 24 anys per al qual el fet “de viatjar on vulguis sense dependre només que de tu mateix” el va engrescar a comprar-se una furgo i camperitzar-la. “M’ho vaig fer jo.

He agafat moltes idees d’internet i vaig construir un moble d’aquests que es transformen”, des de llavors ha fet ja diverses sortides als Ports, al Delta o a la Costa Brava i és que “m’agrada la vida de nòmada”. Igual que el Roger, l’Esther, arquitecta tècnica de formació, està esperant amb candeletes una furgo que ha comprat de segona mà per camperitzar-la. L’Esther parla de la seva futura càmper amb una il·lusió contagiosa mentre explica que “nosaltres anem molt per Euskadi, perquè ens agrada el surf, però és clar allí plou molt, i amb dues nenes petites, una furgo sempre és més segura que una tenda de campanya, que és el que fem ara”.

Aquesta arquitecta tècnica ho té clar: “La furgo me la camperitzaré jo. Ja ho tinc tot pensat i planificat i mentre no fixi res a l’estructura del vehicle no faig cap infracció, perquè jo a la furgo hi puc carregar el que em doni la gana.” L’Esther ja té pensat amb quin material aïllarà la furgo, com serà el moble multiusos i, fins i tot, les “cortinetes que hi vull posar”.

A aquesta surfista, aquest tipus de vacances en ruta li encanten, “jo en un hotel m’estresso. En canvi, en una furgo càmper fas el que vols i no depens de ningú. A més, a les nenes els encanta”. El Fernando depassa ja els setanta anys i ha transformat tres vehicles en furgo càmper. Ara d’operatives només en té dues “una de gran i la petita. La gran està homologada, però la petita no”.

El Fernando ha recorregut milers de quilòmetres amb la furgo gran que es va camperitzar ell mateix i va homologar. “Soc bastant manetes i a poc a poc m’ho vaig anar fent, fins i tot m’he permès el luxe de posar un vàter Roca, res de plàstic.” Per aquest setantero, “avui en dia es fan coses increïbles. A la darrera fira de càmping a què vaig anar fins i tot hi havia un Mini transformat en una càmper, increïble. I tenia de tot”. I precisament en una de les edicions de la fira Càmper que es fa a Barcelona va ser on el Jordi i la Victòria van comprar la seva furgo càmper.

Fins llavors, el Jordi explica que “als començaments anava amb la furgo de la feina i posava un matalàs i tot arreglat”. Per a aquest jove de 31 anys, el millor de la furgo càmper “és que no depens de res ni de ningú. Vas en una casa amb rodes. A més, evidentment, les vacances et surten molt més econòmiques i et pots permetre petits luxes com anar a sopar un bon restaurant”.

El Jordi i la Victòria van decidir comprar-se una furgo càmper homologada fa un parell d’anys. Fa sis metres de llarg i 2,5 metres d’alt. “El viatge més llarg que hem fet ha estat rastrejar bona part d’Itàlia, però ens encanta anar al Delta de l’Ebre, a la platja del Trabucador, on pots contemplar un dels cels més estrellats del planeta”. Ara amb l’arribada del Roc, que va néixer el passat 30 de maig, “no tenim intenció de variar gran cosa. Només hem comprat una cadireta per al petit i no hem tocat res més perquè tot està perfecte i al nostre gust i necessitats”.

El Miguel, que és monitor i professor d’activitats de muntanya, com ràfting, caiac o esquí, va decidir transformar la furgoneta “perquè la meva manera de viatjar és de llarga duració i m’agrada moure’m molt. Llavors la millor opció era una furgoneta perquè anar d’hotel en hotel durant un mes o dos, molt poca gent s’ho pot permetre”. La camperització se la va fer ell “amb ajuda de gent diversa i ho he fet en tres fases perquè la meva economia no donava per fer-ho tot, d’una vegada”, explica.

El Miguel va començar posant tot el mobiliari. Després va fer la instal·lació elèctrica i, per acabar, ja va contactar “amb una empresa especialitzada que em van posar la calefacció, van aixecar el sostre, etc. Ara ja només em queda posar plaques solars”. Afirma que la furgo càmper li ha permès gaudir de “molts llocs, he pogut viatjar per tota la Península i també per França, Suïssa, Àustria, etc. Per a aquest monitor de muntanya, la furgo càmper més que un estil de vida potser és un estil de vacances”.

Fer turisme de proximitat amb una càmper o autocaravana és una de les opcions més viables ara mateix, i també de les més sostenibles. Però s’ha de fer amb coneixement sobre la normativa que s’aplica en cada zona pel que fa al respecte al medi natural que s’està visitant, i també per evitar multes. Anar amb una càmper o autocaravana et dona tota la llibertat que vulguis, però també s’han de tenir present que no és el mateix pernoctar en un lloc determinat que acampar. Les àrees habilitades de pàrquings permeten, per exemple, estacionar el vehicle, però no acampar.

Si estem només estacionats en una de les àrees qualificades per a aquest objectiu podem menjar o dormir dins el vehicle, ja que és un espai privat. Es poden posar les falques de seguretat (no anivelladors) per apuntalar el vehicle si el terreny està inclinat (ja que és un element de seguretat recomanat). També es pot, alternativament, donar suport a una roda directriu en una vorada, però en cap cas es poden utilitzar pedres o altres elements de l’espai.

El que en cap cas està permès és, per exemple, treure cadires o taules fora del vehicle; estendre tendals, avancés, finestres batents o elements que sobresurtin del perímetre del vehicle; realitzar abocaments i, finalment, emetre sorolls molestos, com la posada en marxa d’un generador d’electricitat durant hores de descans o durant el dia en períodes excessivament llargs.

En tot cas aquests consells són generals ja que cada àrea d’aparcaments de càmper pot tenir directives diferents i sempre dependrà del que hagi establert el municipi al qual pertany el terreny.

Arreu de Catalunya ja hi ha diverses àrees habilitades com a pàrquings de càmpers o autocaravanes, la majora a la demarcació de Girona (Costa Brava) i altres escampades pel territori. Malgrat això no hi ha un llistat oficial, ja que cada temporada pot variar i dependrà del que estableixi cada municipi. Per aquest motiu els campistes amb llarg recorregut ja saben que han de sortir a fer de rodamons sabent on poden o no aparcar la càmper, per tal d’evitar més d’un ensurt que pot acabar amb multa.

Homologar la ‘furgo’ càmper

Tens una furgo i l’has camperitzat, doncs bé, encara et queden unes quantes passes abans de poder circular perquè la llei obliga a homologar aquestes transformacions. La pregunta del milió és: puc camperitzar la furgo i circular després, sense homologar?

La resposta és sí, sempre que els mobles no estiguin fixats a l’estructura del vehicle, perquè el que està clar és que a la teva furgo hi pots porta la càrrega que vulguis. Ara bé, si has decidit que els mobles estiguin fixats a l’estructura del vehicle i no l’homologues et poden caure sancions d’uns 200 euros, et poden immobilitzar la furgoneta i l’assegurança et pot dir que no et paga en cas d’accident.

Per tant, si vols anar de legal, el millor que es pot fer és homologar les transformacions que has fet. El més recomanable en aquests casos és contactar amb un professional i, fins i tot, en el mateix indret on t’han fet la transformació et poden assessorar de com fer-ho i, per exemple, a Camper Lleida et fan ells tot el procés, ja que hi ha molts passos a fer i una burocràcia que pot desanimar qualsevol perquè no solament hauràs d’homologar d’acord amb la llei vigent del teu territori sinó que si et desplaces per Europa també hauràs de complir la normativa comunitària. En tot cas l’homologació més barata ronda els 500 euros de burocràcia.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.

Un treball d’equip. David Poca, dins l’ambulància camperitzada amb el seu equip.ROGER

tracking